20 / 11 / 2024

Durgunlukla mücadele eden inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor!

Durgunlukla mücadele eden inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor!

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ve ülkenin lokomotifi olan inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor.




 

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor. İşte Bursa Hakimiyet yazarı Namık Göz’ün konu ile ilgili o yazısı…

İnşaat sektörü, ülkemizin lokomotif sektörleri arasında yer almasına rağmen uzun zamandan beri durgunlukla mücadele ediyor. 2024 yılı Ekim ayı verileri tam 250 sektörü etkileyen inşaat cephesinde işlerin pek de yolunda olmadığını gösteriyor. Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından açıklanan raporu, betonun temel olduğu inşaat sektöründe durgunluk ve belirsizliğin devam ettiğini ortaya çıkardı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre inşaat sektörü içinde önemli paya sahip konutla ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önceki gün ekim ayına ilişkin merakla beklenen konut fiyatları endeksini yayınladı. Konut fiyatları, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,8 arttı. Açıklanan rakamlara göre Ekim ayında Türkiye'de tüketici fiyatları yıllık bazda 48,6 artış göstermişti. Böylelikle konut fiyatları reel olarak yüzde 14,7 ile rekor düşüş gösterdi.

2024 Ekim’de üç büyük kent arasında en yüksek aylık artış yüzde 4,5 ile İzmir'de gerçekleşti. İzmir'i yüzde 2,8 ile Ankara, yüzde 1,1 ile İstanbul takip etti.

Durgunlukla mücadele eden inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor!

Dün de betonun temel olduğu inşaat sektöründe Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) açıkladığı “Hazır Beton Endeksi” raporu söz konusu sektörde durgunluk ve belirsizliğin sürdüğünü ortaya koydu.

Söz konusu raporun en dikkat çekici bulgularından bir tanesi Faaliyet Endeksi’nin senenin ilk 10 ayında yalnızca 4 defa eşik değerini aşabilmiş olması. İnşaat faaliyetlerinde beklenen toparlanma bir türlü gerçekleşmiyor; üstelik Ekim ayı verileri, geçen senenin aynı dönemine kıyasla bir gerilemeyi işaret ediyor. Söz konusu endekslerin tümünde düşüş yaşanması, sektörün toparlanmak yerine daha da zayıfladığına işaret ediyor.

Paylaşılan detaylara göre Güven ve Beklenti Endeksleri, sektörün geleceğine dair karamsarlığı net bir biçimde ortaya koyuyor. Güven Endeksi’nde yaşanan düşüş, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların ekonomiye olan inancının zayıfladığını gösterirken, Beklenti Endeksi’ndeki durgunluk, gelecek üç ayda da işlerin pek parlak olmayacağını ortaya koyuyor. Söz konusu bu Faaliyet Endeksi’ndeki sınırlı artışlar ise sektörün derin nefes almakta zorlandığını da adeta kanıtlıyor. 

Durgunlukla mücadele eden inşaat sektöründe güven ve beklenti alarm veriyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, sektörde yaşanan durgunluğun konut satışlarındaki hareketlenmeyle örtüşmediğini belirtiyor. Bu yılın Ekim ayında konut satışları son iki senenin en yüksek seviyesine ulaştı; özellikle ipotekli satışlarda artış da var. Fakat söz konusu bu hareketlilik daha çok düşük fiyatlı 2. el konutlara yönelen tüketicilerin talebiyle sınırlı kalıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, konut fiyatlarındaki reel gerileme, tüketicileri talebi öne çekmeye itmiş durumda.

İKİNCİ EL SATIŞLARI CANLANMAYA YETMİYOR, YENİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR

Ancak söz konusu bu tablo, hazır beton üreticilerinin ve genel olarak inşaat sektörünün sorunlarını çözmekten uzak. Yeni konut projeleri yerine mevcut konutların el değiştirmesi, söz konusu sektörün yeniden büyüme ivmesi yakalamasını engelliyor. Üstelik 2025 yılında beklenen faiz indirimi sonrası talebin artacağına dair beklentiler, şu anki durgunluğu daha da belirgin duruma getiriyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin merakla beklenen raporu, inşaat sektöründeki dalgalanmaların yalnızca beton üretimini değil, tüm bağlantılı sektörleri etkilediğini gözler önüne seriyor. Fakat inşaat sektörünü canlandırmak için somut adımlara ihtiyaç var. Öncelikle, güvenin yeniden tesis edilmesi gerekli. Bu, yalnızca beton üreticilerinin değil, yatırımcıların da harekete geçmesiyle mümkün olacak.

Tüm bunların dışında diğer bir taraftan, yeni projelere olan ihtiyaç da gün gibi ortada. Mevcut konut stokunun 2. el satışlarla el değiştirmesi, ekonomiyi canlandırmaya da yetmiyor. Yeni konut projeleri, altyapı yatırımları ve sanayi tesislerinin inşası için bir seferberlik başlatılmadığı sürece, söz konusu sektörde beklenen büyüme de yakalanamayacak.
 

 

Yatırımcılar sordu, İslam Memiş yanıtladı: Konut mu, atın mı daha mantıklı? 

Milli Emlak’tan  Ankara  ve Aydın’da KDV’den muaf arsa fırsatı!

Türk gayrimenkul sektörü Riyad'da bir araya geldi!


Geri Dön