27 / 04 / 2024

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Merkez Bankası'nın 2 puanlık yüksek oranlı indiriminin altındaki asıl sebebin, "kredi faiz oranlarında ciddi düşüşler sağlamak" olduğuna dikkat çekiliyor. Peki bankalar konut kredisi faizlerini düşürecek mi?



Merkez Bankası piyasalara yine sürpriz yaptı ve 2 puanlık faiz indirimi uyguladı. Deutsche Welle Türkçe'den Erdal Sağlam'ın haberine göre; enflasyon yüzde 20 iken Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 16 yapıldı. Bu karardan sonra kurlar sert tepki verdi ve dolar kuru 9.48 Türk Lirası'na kadar yükselip geri döndü. Piyasa için kurlardan gelen bu tepki sürpriz olmadı. Kararın ardından herkes "Bu sonuç bilindiği halde neden Merkez Bankası 2 puanlık daha indirim yaptı?" sorusunun yanıtını araştırıyor. 

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Asıl hedef kredi faiz oranlarını düşürmek 

Merkez Bankası'nın 2 puanlık yüksek oranlı indirimin altındaki asıl sebebin, "kredi faiz oranlarında ciddi düşüşler sağlamak" olduğuna dikkat çekiliyor. Kararla ilgili dğerlendirmelerde bulunan bankacılar, 3 puanlık indirimle beraber aynı oranda mevduat faiz indirimi olacağına, kredi faiz oranlarında da artık 3 puan civarında düşüş yaşanacağına vurgu yapıyor. Buradan yola çıkarak bankacılar, 2 puanlık faiz indiriminin asıl hedefinin kredi faiz oranlarında indirim yapılması olduğunu belirtiyor.

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Peki, hangi kredilerin faiz oranları düşürülmek isteniyor?

Merkez Bankası daha önce "makro ihtiyati tedbirler" ismini verdiği kararlarla tüketim mallarıyla ilgili kredilerde vadeleri düşürdü ve bu alanlara kredi verilmesini frenlemişti. Örneğin otomobil ve beyaz eşya kredileri bu kararların ardından durakladı. İşte bu sebeple bankacılar, iktidarın yine konut kredilerindeki faiz oranlarını düşürmeyi planladığına dikkat çekiyor. 

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Müteahhitlerin elinde kalan konutlar için 

Peki, bankalar yeniden konut kredi furyasına girerler mi?

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bankacılar, müteahhitlik sektöründen elde kalan konutlar sebebiyle kredi faizlerinde bir süredir düşüş talebi geldiğini anımsatıyor. Özel bankaların konut kredileri faizlerinde indirim yapabileceğinin altını çizen bankacılar, bu durumda asıl planlananın kamu bankalarına tekrar ucuz konut kredisi verdirmek olduğunu ifade ediyor. 

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Kamu bankalarının buna gücü var mı?

Berat Albayrak’ın Bakanlığı döneminde kamu bankaları tarafından maliyetlerin altında ucuz otomobil ve konut kredisi imkanları sunuldu, salgın sürecinde büyümenin artıda çıkması sağlanmıştı. Fakat bu sebeple kamu bankaları mali açıdan zor duruma düştü. Kamu bankaları geçtiğimiz sene sübvansiyonlu verdikleri bu krediler sebebiyle bu sene kar elde edemediler. İlk 6 aylık bilançolarında genellikle zarar gözüktü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce ayrılan karşılıkların çözülüp bilançolara eklenmesine imkan tanıyan bir karar aldığı için, kamu bankalarının asıl zararları olduğundan daha düşük kaydedildi. Bu sebeple kamu bankalarının bu sene sermaye artırmak zorunda kalacakları gündemde yer aldı. 

Düşük faiz oranlı konut kredisi geri gelecek mi?

Konut kredileri yüzde 1’in altına düşebilir 

Kamu bankalarının maddi durumu, geçtiğimiz sene zararına verdikleri krediler sebebiyle uygun olmayınca, bu kez kredi faizlerinin bir şekilde indirilmesine çalışıldığı ileri sürülüyor. Bu arada bankacılar, krediler için gerekli likiditeyi sağlamak amacıyla kamu bankalarına Hazine ve Merkez Bankası’ndan önümüzdeki dönem likidite desteği sunulacağını da dile getiriyor.

Gelecek günlerde kamu bankaları aylık yüzde 1’in altında, hatta yüzde 0.9’un altında konut kredisi sunacaklarını ilan ederlerse şaşırmamalı.

Merkez Bankası kararı konut kredisi faizlerini nasıl etkiledi?


Geri Dön