03 / 05 / 2024

Düşük faiz ve kampanyalar vatandaşı harekete geçirdi!

Düşük faiz ve kampanyalar vatandaşı harekete geçirdi!

Bankaların konut kredisi faizlerini indirmesi ile beraber şirketlerde yeniden avantajlı ödeme şekilleri sunan kampanyalara yöneldiler. Uzun vade, düşük vade farkı ve avantajlı kampanyalar, konut satışlarında büyük oranda artış sağladı… 



Son dönemde gayrimenkulde yeniden hareketlenme başladı. Kamu bankaların faiz oranlarını yüzde 0,99’a düşürmesinin ardından özel bankalar da faiz oranlarını indirmeye başladı. Özel bankalarda faiz oranları yüzde 1’in altına düşmemiş olsa da Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini düşürmesi özel bankalarda konut kredi faizlerini yüzde 1,36’lardan yüzde 1,10’lara çekmesini sağladı.  Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları, vadenin 10 yıldan 15 yıla çıkması ve vade farkının da düşmesine bir de firmaların ödemeyi kolaylaştıran kampanyaları harekete geçirdi. Eylül ayında Türkiye genelinde 146 bin 903 konut satışı gerçekleşti.

Markalı konutlarda senetli satış azaldı

Konut satışlarında kredili ödeme şeklinde artış gerçekleşti. Yeni Şafak’ın haberine göre, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları 2018 Eylül’e göre yüzde 410,2 oranında artarak 57 bin 811’e çıktı. Diğer konut satışları da Türkiye genelinde 2018 Eylül’e göre yüzde 23,2 oranında azalarak 89 bin 92 oldu. Benzer bir tabloda markalı konut projelerinde yaşandı. Eylül ayında peşinat kullanımının yüzde 59, banka kredisi kullanımının yüzde 19 ve senet kullanım oranının yüzde 22 seviyesinde gerçekleştiği gözlemlendi. Ağustos ayında peşinat kullanımı yüzde 41, senet kullanımı yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise yüzde 15 oranında olmuştu.

Kampanyalar süreci destekledi

Gayrimenkul geliştiriciler, konut alıcısının hareketlendiği bu dönemde bankaların sunduğu oranları daha da aşağı çeken kampanyalara imza attı. Kampanya kapsamında firmalar, faiz oranlarına katkı verip oranları 0.69’a kadar düşmesini sağladı. Türkiye Finans Bankası konut sahibi olmak isteyen müşterileri için yeni bir konut finansmanı kampanyası duyurdu. Kampanya kapsamında Türkiye Finans müşterilerine 120 aya kadar yüzde 0,75 kar oranı ile ev sahibi olma fırsatı sunuyor. 31 Aralık 2019 tarihine kadar sürecek olan kampanya banka gayrimenkulleri ve anlaşmalı toplu konut firmalarından alınan konutlar için geçerli.

Konut kredisi faizleri düşüyor, talep patlıyor!


Geri Dön