Sektörel

Düşük faizli konut kredisi için geri sayım başladı! 

Dar gelirliler için çıkarılan 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesinden sonra şimdi de orta gelirlilerin konut sahibi olabilmesi adına kredi kampanyası için geri sayım başladı...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, konut satışları, yüksek fiyat ve yüksek faiz nedeniyle son dönemlerde dibe vurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle hayata geçirilen 'İlk Evim İlk İş Yerim' projesinin ardından yürürlüğe girmesi beklenen orta gelirli için kredili konut kampanyası için de geri sayım başladı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, konut satışları, yüksek fiyat ve yüksek faiz nedeniyle son dönemlerde dibe vurdu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; satışlar, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1 azaldı. Üreticiler ve konut almak isteyen vatandaşlar kredi kampanyasını dört gözle bekliyor.

KREDİ KAMPANYASINDA SONA GELİNDİ

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hafta başında yaptığı açıklamada orta gelirlilerin konut sahibi olması adına hayata geçecek kampanya için çalışmalarda sona gelindiğini açıkladı.

Yine verilen bilgiye göre, Bakan Murat Kurum, kampanyanın amacına ulaşması için çalıştıklarını dile getirerek, yaptıkları işin bir karşılığı olması ve kampanyanın konut fiyatlarını etkilemesini istemediklerini söyledi. Bakan Murat Kurum, kampanyada Hazine ve Maliye Bakanlığı ile dirsek teması halinde çalışıldığını belirterek, fiyatları dengelediklerini ve aşağı çektiklerini söyledi. Orta gelirliler için yapılan kampanya ile hem talebin yönetilmesi hem de proje arzının artırılması gerektiğini dile getiren Bakan Kurum, "İkisini aynı anda yapmazsak evlerin fiyatları yükselir mevcuttaki konut stoğu ile bu kampanya yapılamayız” dedi.

BAKAN NEBATİ: 'GERÇEK MORTGAGE' KONUSUNDA HAZIRLIKLARIMIZ VAR

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girdin'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde 'Nasıl Bir Ekonomi'ye verdiği demeçte, kredi kampanyasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söylemişti. Kredi vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğini dile getiren Bakan Nebati, sektör temsilcileri ile konuştuklarını ve onların beklentilerinin konut kredisi faizinin yüzde 0.65-0.99 düzeyine inmesi olduğunu belirtti.

Konut sektörünü canlandırmaya dönük “gerçek mortgage” konusunda hazırlıkları olduğunu ve orta direğin konut sahibi olma hayalini bu modelle gerçekleştirebileceğini düşündüklerini söyleyen Bakan Nebati, bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacağını kaydetti.

Açıklamasında örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacağını kaydetti. Bakan Nebati, "Yani, kademeli bir model olacak" dedi.

FAİZ ORANLARI NASIL OLACAK?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, inşaat geliştiricileri, bakanlıklarla gerçekleştirdikleri görüşmelerde konut kredisi kampanyası hakkında beklentilerini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, beklentilerini de dile getirmişti. Açıklamasında bu ay çıkması beklenen kampanyanın ses getireceğine inandığını söyleyen Özyurt, sektörün değerinin 4 milyon TL'ye kadar olan konutlarda yüzde 0,69, 4-15 milyon TL arasında yüzde 0,90 ve üzerindekilere ise yüzde 1,2 faiz uygulanmasını talep ettiğini söyledi. Özyurt, "Bu talebin kabul görmesiyle durgunluk aşamasındaki sektörün canlanacağını düşünüyorum." dedi.

"SEKTÖR KAMPANYAYA KİLİTLENDİ"

Konuyla ilgili açıklamalar yapan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, bütün sektörün kredi kampanyasına kilitlendiğini dile getirdi. Kalyoncu açıklamasında konut satın alıcısının ihtiyaçlarını buraya endekslediğini söyleyerek, "İnsanların aklında 'bir fırsat gelecek ve bugün ben konut alırsam o fırsatı kaçırabilirim' şeklinde bir düşünce var" dedi.

Açıklamasında bakanlıkların yaptığı çalışmalarda birinci el konutu ilk defa konut sahibi olacak vatandaşlarla buluşturmayı isteyen bir kampanya bulunduğu yönünde duyumları olduğunu dile getiren Mehmet Kalyoncu, yatırım amaçlı, lüks konut finanse etme amaçlı bir çalışma olmadığını gördüklerini ve esas olanın gerçekten konut ihtiyacı olan kişilerin konutu almasını kolaylaştıracak bir fonlama olduğunu kaydetti.

KAMPANYA ARALIK AYINA UZADI"

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu açıklamasında kampanyanın yatırımcılar için değil konut ihtiyacı olan vatandaşlar için getirileceğini ekleyip, "Yatırım amaçlı konut alan kişilerin, aynı imkanlara sahip olmasını, şu an böylesine geçtiğimiz bir dönemde biz de doğru bulmuyoruz." dedi. Mehmet Kalyoncu, gördükleri kadarıyla hükümet tarafında da çalışmaların buradaki aslında dengeyi oturtmak amaçlı olduğundan ekim ayında beklenilen bu paketin aralık ayına kadar uzadığını da sözlerine ekledi.

Türk bankaları tehlikede! Risk uyarısı yapıldı! İşte detaylar!

KYK burs ve kredi ödemeleri başladı mı? 2022 KYK burs ödeme takvimi belli oldu mu?

Bankalar yeni yıl öncesi peş peşe duyurdu! Bu rakamlar resmen deprem etkisi yarattı! Hemen siz de bakın!