Düşük tapu harcı ödemek için sakın bu yolu denemeyin! Gayrimenkul sahipleri dikkat ağır yaptırımı var!
Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında bir miktar tapu harcı ödemesi yapılıyor. Ödenmesi yasal bir zorunluluk olan tapu harcının oranı zaman zaman değişebiliyor. Peki, düşük tapu harcı ödemek için ne yapılmalı? İşte detaylar...
Taşınmaz gayrimenkul alım satım devir işlemleri sırasında tapu harcı ödemesi yapılıyor. Ödenmesi yasal bir zorunluluk olan bu harcının miktarı zaman zaman değişebiliyor. Devlet, konut satışlarını desteklemek amacıyla dönem dönem tapu harcı indirimleri yapabiliyor.
Tapu harcı ödemeleri geçtiğimiz yıllarda konut alımını teşvik etmek için yapılan kampanya kapsamında yüzde 2’den yüzde 1,5’e çekilmişti. Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı yüzde 2 oranında. Yasal olarak tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor.
Hangikredi'de yer alan detaylara göre, basit bir hesaplama ile satış bedeli 100.000 TL olan bir konut için her iki taraf da 2 bin TL harç ödüyor. Tarafların aralarında anlaşmaları durumunda tek bir taraf 4 bin lirayı ödeyebilir.
Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında bir miktar tapu harcı ödemesi yapılıyor. Ödenmesi yasal bir zorunluluk olan tapu harcının oranı zaman zaman değişebiliyor. Peki, düşük tapu harcı ödemek için ne yapılmalı? İşte detaylar...
DÜŞÜK TAPU HARÇI ÖDEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
Tapu harcı, satışa çıkarılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplandığı için satış bedeli ne kadar az olursa tapu harcı da o kadar az oluyor. Taraflar bazı hallerde satışta düşük tutar gösterip, kalan tutarı elden verme uygulamasını tercih ediyor. Böyle bir durumda daha az tapu harcı ödersiniz fakat bunun tespit edilmesi durumunda cezai yaptırım söz konusu olabiliyor. Yüksek tutarlarda ceza ödememek için tapu dairesindeki işlemleri doğru satış bedeli üzerinden yapılması gerekiyor.
Devir esnasında tapu harcı farklı kanallar aracılığı ile ödenebiliyor. e-Devlet’in sağladığı kolaylıklar kapsamında doğrudan e-Devlet üzerinden harç ödemesi yapabileceğiniz gibi Gelir İdaresi Bakanlığı’nın resmi sitesinden de yapabilirsiniz. Bu iki seçeneğin dışında anlaşmalı bankalardan ya da vergi dairesinde tapu harcı ödeme işlemlerini yapabilirsiniz.
Karmod'dan barınma krizi çözümüne "müstakil çelik ev" önerisi!
Silivri Merkez 1/5000 ölçekli plan itirazı askıda!