Genel

Duvarlardaki dekorasyon tarzı değişti!

Evlerin boş tuvalleri olan duvarları günümüzde birer sanat eseri haline getirmek mümkün. Ama, sadece ünlü ressamların tablolarıyla değil

Evlerin boş tuvalleri olan duvarları günümüzde birer sanat eseri haline getirmek mümkün. Ama, sadece ünlü ressamların tablolarıyla değil. Ev modasındaki akım, doğrudan duvarlara da yansıdı. Yani, kişisel, özgür ve doğaçlama. Ama, yine de birkaç püf noktasına dikkat etmekte fayda var

Kişisel, özgür ve doğaçlama dekorasyon, son yıllarda ev modasının aldığı en önemli kararlardan. Renkleri ve desenleri kombinleyerek hareketli  mekânlar yaratmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Duvarlar, bu yaratıcı ruhların tuvali adeta. Tablolar, fotoğraflar, aksesuarlar ve aynalarla yaratılan şık kombinasyonlarla dikkat çeken duvarlara sahip olmak mümkün. Birkaç püf noktasına dikkat etmek şartıyla:

SANATÇILARIN ESERLERİNİ ASARKEN DİKKAT
Doğru bir yerleşim düzeni için duvarınıza asacağınız resimlerin her birinin tekniği, teması, hangi döneme ait olduğu ve ne tür bir koleksiyon amacıyla satın alındığını bilmek gerekiyor. Kalabalık ve karmaşık bir görüntüyü engellemek istiyorsanız aynı tarz ve boyutlardaki ya da aynı ressama ait tabloları bir araya getirin ve yatay ya da dikey asın.  Tablolarınızı işlevsel açıdan farklı yerlerde de doğru aydınlatma ile sergileyebilirsiniz. Büyük tabloları asarken dikkat edilmesi gereken ilk şey; tablonun etrafında nefes alabileceği kadar geniş bir alanın olmasıdır. Tablolara eşit miktarda ışık verebilmek için spot ya da tavandan aydınlatma kullanın.

AYNA KULLANARAK ODAK OLUŞTURUN
Kullanıldığı mekânı, olduğundan daha ferah gösterme özelliğiyle dikkat çeken aynalar, gösterişli tasarımlarıyla duvarlarda heykelsi bir duruş sergiliyor. Mekânlara kazandırdığı derinlikle ev dekorasyonunun önemli aksesuarları arasında bulunan aynalar, günümüzde firmaların sunduğu çerçeve seçenekleri ile her türlü dekorasyona uyum sağlayabilen nitelikte. Aynayı asacağınız duvarın neresi olacağına özen göstermelisiniz. Hiç aklınıza gelmeyecek yerleri de düşünebilirsiniz. Mesela şöminenizin üstüne koyacağınız bir ayna ile odak noktası sağlayabilirsiniz. Ayrıca aynalarınızı karşılıklı yerleştirebilir, böylece şaşırtıcı yansımalar elde edebilirsiniz.

FOTOĞRAFLARINIZI SERGİLEYİN
Anılarınızı özetleyen fotoğraflarınızı ilginç tasarımları ile büyüleyen çerçevelerde sergileyin. Ayrıca çok beğendiğiniz bir şehrin ya da bir fotoğrafçının objektifinden yansıyan fotoğrafları da düşünebilirsiniz.

Bunlara dikkat
* Merdiven boşluklarına asılan resimler, basamakların ritmine uygun olursa monotonluğu kırar.
* Eğer farklı büyüklükte fotoğraflar asacaksanız göz hizası orta nokta olarak kabul edilmeli.
* Bir kanepenin arkasına asacaksanız fotoğraf ile kanepe arasında en az 20 santimetrelik mesafe bulunmalıdır.
* Fotoğraflar kesinlikle tavana 45 santimetreden fazla yaklaşmamalı.
* Koridor gibi her zaman ayakta durulan mekânlarda resimleri yükseğe asın.

Fotoğraflarınızı sergilerken resimlerinizi asmak için kullandığınız yöntemi denemekten kaçının. Aynı boyutlarda ve renklerde olanları gruplayın, simetrik bir düzen oluşturmaya çalışın. Fotoğraflarınızı asarken çivi kullanmanız sade ve düzenli bir görünüm yaratmada etkili olacaktır. Kolay ve çabuk bir yöntem isteyenlerdenseniz evinizdeki rafları, tablo, resim ya da fotoğrafları sergilemek için kullanabilirsiniz. Böylece duvarınıza çivi ya da vida monte etmenize de gerek kalmaz. Aile fotoğrafları, çerçeveli ya da çerçevesiz resimler raflarda sergilenmek için idealdir.


“60 metrekarelik küçücük bir stüdyo dairede yaşıyorum. Dekorasyonda modern çizgiyi tercih ediyorum. Salonumda süet bir L kanepe, buna uyan ahşap sehpa ve televizyon ünitesi var. Gereksiz şeyleri tutmaya izin vermiyor bu tarz evler. O yüzden ihtiyacınız olanı koyabiliyorsunuz sadece. Bir kerede alışverişe çıkıp evin eksikliklerini gidermek yerine yaşadıkça ve alışkanlıklarımı keşfettikçe eşya almayı tercih ederim.”
Sinem Kobal

TASARIMLARIN RESMİ GEÇİDİ
Le Corbusier, Pierre Jeanneret ve Charlotte Perriand imzası taşıyan Cassina markasının LC serisini, tam 83 yılıdır koltuk, kanepe, şezlong ve masa gibi farklı tasarımlarıyla tanıyoruz. Bir tasarım klasiği olarak akıllarımıza kazınan siyah deri versiyonuna ilave olarak, yedi yeni renk seçeneği ve sınırsız kumaş çeşitleriyle karşımıza çıkan modellerin her biri tek tek imzalı. Mozaik’te satışı başladı.

Wallpaper’dan Vakko’ya ödül
İstanbul Nakkaştepe’de bulunan Vakko Moda Merkezi ve Power Media Center, Wallpaper dergisinin bu yıl yedincisini düzenlediği 2011 Tasarım Ödülleri’nde En İyi Çalışma Alanı ödülüne layık görüldü. New York kökenli REX Mimarlık tarafından, dış cephesinde beton ya da başka bir malzeme kullanılmaksızın tümüyle camla kaplanan Vakko Moda Merkezi ve Power Media Center, kendi kendini taşıma özelliğine sahip. Bu özel camlar dünyada bir ilki temsil ediyor. 12 bin 500 metrekarelik bir alana yayılan tesisin içinde yönetim birimleri, yaratıcı ekip ofisleri ve showroomlar’ın yanı sıra Mart ayında kullanıma açılacak olan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi de bulunuyor. 200 kişilik oturma kapasiteli oditoryum ve 700 eser sergileme kapasiteli müze ile tesis, yaşayan bir çalışma alanı olma özelliği ile bu ödüle layık görülmüş.
www.vakko.com.tr

Yasemin Aksoy/Milliyet Emlak