Kent Haberleri

Duyan inananadı! Zam bekleyen emeklilere yüzde 12,5 kesinti şoku!

Milyonlarca emekli Ocak 2025 zammını dört gözle beklerken, orta vadeli programda yer alan ‘tasarruf kalemleri’ne göre, çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesintiye gidilmesi planlanıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...

Milyonlarca emekli merakla Ocak 2025 zammını beklerken, orta vadeli programda yer alan ‘tasarruf kalemleri’ne göre, çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesintiye gidilmesi planlandığı belirtildi.

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında alınacak olan önlemler arasında, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi kesilmesi öne çıkıyor. Sözcü’de yer alan habere göre söz konusu bu yeni düzenlemeyle, emeklilik öncesinde çalışırken ödenen yüzde 12,5’lik genel sağlık sigortası primi artık çalışan emeklilerin maaşlarından kesilecek.

#resim2>

ÇALIŞAN EMEKLİLERE YÜKSEK KESİNTİ


Aktarılan bilgilere göre çalışmak zorunda kalan emeklilerden bütçe açığını kapatmak amacıyla gelir sağlanması hedefleniyor. Çalışan emeklilerin maaşlarından yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Söz konucu bu kesinti şu anda işverenin yükümlülüğünde olsa da, işverenlerin bu oranı yüksek bulması, emeklilerin kayıt dışı çalışmasına sebep oluyor ve bu durum  da eleştiriliyor. SGDP, çalışan emeklilerin iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle çalışamaz duruma gelmeleri durumunda bağlanacak gelir için ayrılıyor. Emeklilik sürecine kadar iş kazası için maaşlardan ayrılan prim oranı da yüzde 2. Fakat çalışan emekliler, diğer çalışanlara göre çok daha yüksek prim kesintileriyle karşı karşıya kalıyor.

EMEKLİ SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, 2020’de 746 bin 766 şeklinde olan kayıtlı çalışan emekli sayısı, 2024’ün ocak ayında 1 milyon 871 bin 897’ye, Haziran’da da 2 milyon 23 bin 11’e yükseldi. Kayıt dışı çalışan ve emekli aylığı alanların sayısı bilinmemekle beraber yaklaşık olarak 1 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Ortalama emekli aylıklarının 16 bin 500 Türk Lirası seviyelerinde olması, emeklileri yeniden çalışmaya iterken, gelir kayıplarının artmasına sebep oluyor. Ayrıca genel sağlık sigortası ile sosyal güvenlik destek priminin emeklinin maaşlarından kesilmesi, maaşlarda büyük kayıplara neden olacak.
 

Memur, emekli ve asgari ücretli İstanbul'da kaç maaşıyla ev alabilir? 14 yılda rakamlar katlandı!

Uluslararası gayrimenkul yatırım fırsatları! Hangi ülke ne kadar kazandırıyor? 

Konutta fahiş zamda müteahhit oyunu! 7 milyon TL’lik evin beton maliyeti sadece iyi bir TV parası!