Konut satışları yüzde 12,5 geriledi!
Konutta önceki yıla göre satışlarda gerileme var. Kısa bir süre önce Mayıs ayı konut satış istatistikleri yayınlandı. Yayınlanan verilere göre, mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,5 oranında gerileme söz konusu.
Ocak- Mayıs aylarını içeren dönem itibariyle bakıldığında da, yüzde 8,6 oranında düşüş görülmektedir.
Ocak-Mayıs dönemi içerisinde satışı yapılan konutların detaylarına bakıldığında, toplamın yüzde 46'sının ilk el satışları ve geri kalan kısmının da ikinci el satışları olduğu anlaşılmaktadır.
Diğer bir anlatımla yeni yapılan konutların satışları sadece 199.223 adet olmuştur yılın beş ayı sonunda.
Bir yıl önce aynı dönemde bu satışlar 209.018 adet idi.
Satışların düşüyor olması, GSYH içerisindeki payı sabit fiyatlarla yaklaşık yüzde 6 civarında olan ve ülke vatandaşlarının 1.800 bin kişisine iş temin eden bir sektör için sıkıntılı gelişmelerdir.
Satışlar düşüyor ancak yeni konut fiyat endeksi de yükselişini sürdürüyor.
Reıden-Gyoder aylık raporuna göre, mayıs döneminde bir önceki aya göre yeni konut fiyat endeksi yüzde 0,47 oranında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,73 oranında, ocak 2010 ayına göre ise yüzde 48,30 oranında artış ortaya koymuştur.
Geçen yıl aynı dönemde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,54 oranında fakat bir önceki yılı aynı dönemine kıyasla yüzde 7,95 oranında, 2010 yılı ocak ayına göre de yüzde 30,40 oranında bir artış söz konusu idi.
Görüldüğü üzere yıllık fiyat artışı 2014'te hızlanmıştır.
Konut kredi faizleri geçen yılın mayıs döneminde ortalama yüzde 0,70 düzeyinde iken bu yıl, yüzde 1,06 oranında seyretmektedir.
Bu da kullanılan konut kredileri toplamındaki artış hızının, düşmesine neden olmuştur.
Geçen yılın aralık döneminde 100,1 milyar TL. Olan toplam konut kredisi bu yıl ilk beş ay geçildiğinde 104,1 milyar TL'ye çıkabilmiş diğer bir söylemle sadece yüzde 4 gibi düşük bir artış ortaya koyabilmiştir.
Özetle Bu yılın ilk beş ayı geride bırakıldığında, konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla bir gerileme ile karşılaşılmaktadır.
Konut kredileri faizlerindeki artış, kredi kullanımlarındaki prosedürlerin daha sıkı tutulması, konut fiyatlarındaki artış, tüketici güven endeksindeki düşüş, iç ve dış sıkıntıların ortaya çıkardığı belirsizlik ortamları, toplam konut satışlarını negatif yönde etkilediği gibi, ilk el satışlarını da etkilemiş görülmektedir.
Alınan inşaat ruhsat ve izin belgeleri ile yeni bilgiler henüz elimizde olmamasına rağmen, bu durumun konut stoklarının artmasına neden olabileceğini söyleyebiliriz.
Adana Ekspres