25 / 12 / 2024

Düzce'de orta hasarlı binaların vadesi 30 Mart'ta bitiyor!

Düzce'de orta hasarlı binaların vadesi 30 Mart'ta bitiyor!

Düzce Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, 30 Mart 2012'ye kadar tanınan süre içinde orta hasarlı binalarla ilgili gerekli işlemlerin yapılmaması halinde binalara kamu hizmeti verilmeyeceğini ve yıkım işlemlerine başlanacağını söyledi



Kartal, 17 Haziran 2009'da yürürlüğe giren yasayla birlikte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kurulduğunu hatırlattı. Düzce Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün de 17 Aralık 2009'da kurulduğuna anlatan Kartal, orta hasarlı binalar konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile koordineli çalıştıklarını söyledi.

2010 yılından itibaren deprem bölgesinde bulunan 5 ilin yöneticilerinin ilgili bakanlığa yazılar yazdığını ifade eden Kartal, "Bakanlık tarafından 2011 yılı içinde yetkinin valiliklere ait olduğu, bugüne kadar Ankara'da kapatılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığının bu süreci uzattığı fakat bundan sonra AFAD yönetiminin bu süreci uzatmayacağıyla ilgili cevap geldi. Bakanlık bu konudaki süre yetkisini valiliklere bıraktı" dedi.

Kartal, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından uzun bir çalışma sürecinin sonunda hasarlı bina tespitinin tamamlandığını dile getirdi.

Hasar durumuyla ilgili sonuçların Valiliğe iletildiğini de kaydeden Kartal, şöyle devam etti:

"Valiliğimizle yapılacak işleri görüştük. Bununla ilgili Sakarya ilinde geçtiğimiz ay toplantı düzenlendi. Bu toplantıda bu binaların artık Valilikler tarafından yapılacak bir çalışma programı dahilinde belediyeler ve İl Özel İdareleri aracılığıyla sonuçlandırılması gerektiği kararı çıktı. İlk olarak Sakarya'da doğalgaz, elektrik kesme işlemleri başladı. Düzce'de de sigorta primini yatırmadığından dolayı iskan alamayan, ufak tefek problemi olan çok sayıda bina bulunuyor. Bunlar resmi işlemlerini tam olarak yaptırmadıklarından dolayı güçlendirildikleri halde güçlendirilmemiş gözüküyorlar. Valiliğimiz bu nedenlerle vatandaşlara zaman tanımak için 30 Mart 2012 tarihine kadar süre verdi. Buna göre, Düzce'de orta hasarlı binalar için verilen süre 30 Mart 2012 tarihinde sona eriyor."

Bu sürenin uzatılması yönünde bir düşüncenin olmadığını da vurgulayan Kartal, sürenin tamamlanmasının ardından işlemleri başlatacaklarını söyledi.

"Düzce'de bin 238 bina bulunuyor"

Tespitlere göre Düzce'de bin 238 orta hasarlı bina bulunduğunu ifade eden Kartal, binaların 406'sının tek katlı, 541'inin iki katlı, 209'unun üç katlı, 61'inin dört katlı ve 21'inin ise beş katlı olduğunu anlattı. Orantısal olarak bakıldığında tek ve iki katlı binaların yüzde 76, üç katlı binaların da dahil edilmesiyle yüzde 93 seviyesine çıktığına dikkati çeken Kartal, "Orta hasarlı olarak gözüken binalarımızın sadece yüzde 7'sini dört ve beş katlı binalarımız oluşturmaktadır. Konut olarak ise toplamda bin 357 konut, 650 iş yeri, 329 da depo var" diye konuştu.

30 Mart 2012'ye kadar belediye ve İl Özel İdaresine müracaat edilerek, gerekli yasal işlemlerin tamamlanması halinde binaların "orta hasarlı" sınıfından çıkarılacağını da ifade eden Kartal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Belediyelere ve İl Özel İdaresine yazı gönderdik. Ruhsat, proje, inşaat, iskan gibi tüm iş ve işlemler için 30 Mart 2012 tarihine kadar süre verilmiştir. Bunlar bugüne kadar yapı ruhsatı almayanlar içindir. Yapı ruhsatı alıp da iskan alamayan binalar için ruhsat alındığı tarihteki yasalar ve yönetmeliklere uygun olarak inşaatlarının bitirilmesi gerekmektedir. Bunların tekrar ruhsat almalarına gerek yoktur. Mevcut dosyalarındaki eksiklikleri tamamlayıp iskan durumuna geleceklerdir. Bu süreçte gerekli işlemler yapılmazsa binaların elektrikleri, doğalgazları ve tüm kamu hizmetleri kesilerek, yıkım işlemleri başlayacaktır."

Kartal, orta hasarlı konut sahiplerine bir an önce gerekli yasal işlemleri başlatmaları çağrısında bulundu.

AA


Geri Dön