Emlak Terimleri

Düzenleme ortaklık payı nedir?

Vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı İmar uygulaması kapsamında gerçekleştirilen düzenleme ortaklık payı nedir?

Düzenleme ortaklık payı nedir?

Düzenleme ortaklık payı (DOP), imar uygulaması kapsamında  vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için  park, dinlenme tesisi, karakol gibi yapıların yapılması amaçlı uygun görülen yerlerin kamu yetkisi kullanılarak, özel mülkiyet sahiplerinden alınmasıdır.


Düzenleme ortaklık payı, 18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 4/c maddesinde ele alınmıştır;


“DOP; Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile MEB’na bağlı ilk ve orta öğrenim kurumları, ibadet yeri, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzöl­çümlerinden %40 kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.”


Düzenleme ortaklık payı nedir?

Düzenleme ortaklık payı kapsamına giren yapılar;

Yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, karakol, ibadet yeri, yeşil saha ve MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları.  Ayrıca Danıştay Karslarına göre DOP kesintileriyle oluşturulan saha kapsamına pazaryeri ve toplu taşıma yeri de girer.


Normal koşullarda düzenleme ortaklık payı ve düzenleme ortaklık payı oranı (DOPO) hesabı;

- DOP; Düzenleme alanına giren parsellerin yüzölçümü toplamlarından, imar adalarının imar parsellerine ayrılan kısımlarının yüzölçüm toplamı çıkartılarak bulunur.


-DOPO; Düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranıdır.


DOP ile DOPO'ya örnek;

Bir düzenleme bölgesinde katılım kütlesinin (K) alanı 400.000 metrekare, düzen­leme sonunda imar parsellerine ayrılan kısmın alanı (dağıtım kütlesi) (D) 320.000 metrekare ise DOP hesabı şu şekilde olacaktır;


DOP= K - D

400.000-320.000= 80.000 metrekare

DOPO= KAA / K

80.000/200.000= 0,40 (Yüzde 40)



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com