Kent Haberleri

E-Haciz nedir, nasıl kaldırılır? E-Haciz sorgulama 2024!

Pek çok kişinin merak ettiği ve araştırdığı E-haciz, vergi ödemeleri ile beraber yeniden gündeme geldi. Peki E-Haciz nedir, nasıl kaldırılır? E-Haciz sorgulama 2024...

Ekonomi politikaları sebebiyle vatandaşların alım gücü giderek daha da erirken, esnaf ve üreticiler de adeta iflasın eşiğine geldi. Döviz kuru sebebiyle sürekli olarak artış gösteren maliyetlerin dışında ağır vergi yükleri de milyonları zor durumda bırakıyor. Artış gösteren vergi borçlarının tahsilatı için başlatılmış olan e-haciz uygulamasının, yaşanan ekonomik darboğazda hem iş insanlarını hem yurttaşları zor durumda bırakıyor.

E-HACİZ NEDİR? 

Pek çok kişi tarafından araştırılan E-haciz, elektronik yollarla gerçekleştirilen bir icra takip işlemi olarak belirtiliyor. İcra takibi, alacaklıların borçlu kişilerden ya da kurumlardan alacaklarını tahsil etmek için yasal bir süreç olarak belirtiliyor. E-haciz söz konusu bu sürecin dijitalleşmiş bir versiyonudur.


Geleneksel icra takibi sürecinde, alacaklı olan bir icra dairesine başvuru yapar ve icra dairesi tarafından gerekli işlemler yürütülerek borçlunun varlıklarına el konabilir. E-hacizde söz konusu bu süreç dijital platformlar üzerinden yapılıyor. Borçlu kişinin ya da söz konusu kurumun banka hesapları, taşınır ve taşınmaz malları gibi varlıkları elektronik yollarla tespit edilir ve haczedilir.

E-haciz, yaşanan icra takibi sürecini daha hızlı ve etkili bir hale getirmeyi hedefler.

E-HACİZ NASIL KALDIRILIR 2024?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre E-Haciz'lerin bildiriminden sonra 7 gün içinde bağlı olunan vergi dairesine gidilerek borç ödemesi yapılabilir veya yapılandırma yapılıp borcun taksitlerle ödenmesi sağlanabilir.

Eğer söz konusu e-haciz, bir borcun tahsili için gerçekleştiyse, borcunuzu ödemeniz ya da anlaşmaya varmanız halinde de bu haczi kaldırtabilirsiniz. Söz konusu borcun tamamının ya da anlaşmaya göre belirlenmiş olan miktarın ödenmesi halinde, icra dairesi haczi kaldıracaktır.

Peki E-Haciz nasıl sorgulanır? E-haciz sorgulama nasıl ve nereden yapılır? işte E-haciz sorgulama detayları 2024...

E-HACİZ NASIL VE NEREDEN SORGULANIR? E-HACİZ SORGULAMA 2024

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan e-Haciz sorgulamaları, e-Devlet'teki Gelir İdaresi Başkanlığı kısmından yapılabiliyor.