02 / 05 / 2024

EBRD, Global Liman'ın hisse ortağı oldu!

EBRD, Global Liman'ın hisse ortağı oldu!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk liman işletmecisi Global Liman İşletmeleri'nin (GLİ) yüzde 10,84 hissesini satın alma işlemini tamamladı. İşte tarafların ortaklık açıklaması...



Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk liman işletmecisi Global Liman İşletmeleri'nin (GLİ) yüzde 10,84 hissesini satın alma işlemini tamamladı. 


EBRD ile GLİ arasında satın alma işlemine yönelik düzenlenen toplantı, Global Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, EBRD Altyapı Genel Müdürü Thomas Maier ile Global Liman Genel Müdürü Saygın Nadir'in katılımıyla gerçekleşti.


Mehmet Kutman, toplantıda yaptığı konuşmada, GLİ'nin kurucusu Gregory M. Kiez'in izinden gitmekten onur duyduğunu, EBRD ile ortaklıklarının Global Liman İşletmeleri'nin büyümesini daha da hızlandıracağına inandıklarını söyledi.


Global Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyeliğini de üstlenen Thomas Maier ise sağladıkları finansmanın, hisseleri uluslararası piyasada işlem görmeye başlamadan önce Akdeniz boyunca ufuklarını genişletmek isteyen GLİ için önemli bir ivme oluşturacağını kaydetti.


Maier, "Bir hissedar olarak, bu güçlü uluslararası oyuncuyu daha da güçlü hale getirmek için Global Yatırım Holding ile omuz omuza çalışacağız" şeklinde konuştu.


Saygın Nadir de organik ve yeni satın alımlarla daha çok büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi.


GLİ, bugün operasyonunu yürüttüğü, ihalesini aldığı ve bağlayıcı sözleşmeler imzaladığı limanlarla  6 ülkede 9 liman ve yaklaşık 5 milyon yolcuya ulaşıyor. 


Şirket aynı zamanda 200 binin üzerinde TEU konteyner hacmi oluşturan uluslararası bir liman operatörü ile dünyanın en büyük kruvaziyer limanı operatörü olma özelliğine  sahip. 


GLİ, Türkiye'de liman altyapısı, emlak, enerji ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Global Yatırım Holding A.Ş. bünyesinde yer alıyor.


EBRD'nin yatırımından elde edilecek gelir, GLİ'nin EBRD'nin yatırım yaptığı ülkelerdeki liman yatırımlarını finanse etmek için kullanılacak. 


Global Liman'ın hisselerinin 2016-2018 döneminde uluslararası piyasada işlem görmeye başlaması bekleniyor. 


Türkiye'de bugüne kadar 165 altyapı, enerji, tarım endüstrisi, endüstri ve finans projesi yoluyla 6 milyar avrodan fazla yatırım yapan EBRD, Türkiye'deki yatırımlarına 2009 yılında başlamıştı. Türkiye, 2014'te 1,4 milyar avro tutarındaki yeni yatırımlarla en fazla EBRD desteği alan ülke oldu.


AA



Geri Dön