Sektörel

EBRD Türkiye'ye 1,8 milyar avroluk yatırım yapacak!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye'de son altı yıldır 6 milyar avronun üzerinde yatırım yaptıklarını anımsatarak, "2016'da ise 1,8 milyar avroluk yatırım planlıyoruz" dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye'de son altı yıldır 6 milyar avronun üzerinde yatırım yaptıklarını anımsatarak, "2016'da ise 1,8 milyar avroluk yatırım planlıyoruz" dedi.


 AA muhabirine bankanın yatırım planlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Marquet, Türkiye'nin, bankanın en önemli yatırım hedefleri içinde yer aldığını ve çok yönlü yatırım planları olduğunu söyledi.


Bankanın yaptığı yatırımlarla sermaye piyasalarını hareketlendirip, birçok kişiyi ekonomiye dahil ettiğini anlatan Marquet, Türkiye için de önemli planlarının olduğunu belirtti. Enerji sektöründeki tüketim yoğunluğunu azaltmaya yönelik, "Enerji verimliliği eylem planı" geliştirmesi için hükümete yardımcı olduklarını ifade eden Marquet, çevresel atık yönetimi ve atık su işleme gibi yeni alanlara özel sektörün katılımını artırmak için çalıştıklarını kaydetti.


Bankanın, Türk KOBİ'lerinin uluslararası kuruluşlarla çalışması yönünde de projeleri olduğuna işaret eden Marquet, şöyle devam etti:


"Doğrudan yatırım veya yerel bankalar üzerinden finansman sağlayarak yatırım yaparak, KOBİ'lerde inovasyon çalışmalarını teşvik etmeye çalışıyoruz. Onların araştırma ve geliştirme yapmasını ve daha modern ortamlarda üretim yapmasını teşvik edici finansman çözümleri sunmayı hedefliyoruz. Türk şirketlerinin daha rekabetçi hale gelmesi ve ürünlerinin katma değerini artırarak, onların küresel değer zincirine dahil edilmesi bankamızın amaçlarından biri. Amacımız, Türk şirketleri ve uluslararası şirketler arasındaki uzun vadeli güvenilir bir ortaklık ve işbirliği oluşturulmasına destek olmak. Bunun için Ar-Ge kalitesi üzerinde çalışmalarını artırmaları gerekiyor. Genel olarak, banka olarak, özellikle ihracat ürünlerinin kalitesini artırarak ülkenin ihracatının artmasına yardımcı olmak ve yatırımları desteklemek ana hedeflerimiz arasında. Ve bunlar da ülkede istihdamın artmasını sağlayacak."


EBRD'nin Türkiye'de 2009'dan bu yana 6 milyar avronun üzerinde yatırım yaptığını ve yatırımlarına aynı hızla devam edeceğini belirten Marquet, 2015 yıl sonu ve 2016 itibarıyla yıllık 1,8 milyar avroluk yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.


"Suriyeli sığınmacılar için projelerimiz var"


Suriyeli sığınmacılara yönelik de bazı projelerinin olduğuna dikkati çeken Marquet, "Türkiye iki milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor ve bu durum, ülke için önemli bir sorun. Şu anda sorunlarla başa çıkmak için hükümetle görüşmeler yapıyoruz. Sorunların çözümü için nasıl en iyi şekilde katkıda bulunabiliriz, yol haritasını belirlemeye çalışıyoruz. Bu, bölgedeki KOBİ'leri desteklemek, o bölgedeki altyapı yatırımlarının hız almasına destek sağlamak veya o bölge yaşayanların bu zor durumla başa çıkmasına destek olacak çözüm önerileri şeklinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.


Marquet, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde KOBİ'leri ve altyapıyı desteklemenin de bankanın planları arasında bulunduğunu dile getirdi.


"Hisse senedi ve borç sermaye piyasalarında boşluklar var"


Sermaye piyasalarına destek olmak için, borsa İstanbul'dan yüzde 10 hisse aldıklarını anımsatan Marquet, "Şu anda bu yatırımımızın yasal olarak onaylanmasını bekliyoruz. Onaylandıktan sonra borsanın geliştirilmesi için adımlar atacağız" dedi. Türkiye'de hisse senedi ve borç piyasalarında "kayda değer" boşluklar gördüklerini ifade eden Marquet, "Bizim için politikaları geliştirmek, piyasaları genişletmek, yatırımcıların ve yerel işletmelerin erişimini artırmak için yapılacak çok şey var" ifadelerini kullandı.


EBRD'nin Türkiye'de 3 bölgede ofisi var


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, soğuk savaş sonrası Orta ve Doğu Avrupa'nın yeniden pazar ekonomisine geçiş sürecine yardımcı olmak ve bu bölgelerdeki ülkelerde pazar ekonomisine geçişten kaynaklanacak mali ve ekonomik sıkıntıları uzun vadeli kredi ve hibe yardımlarıyla en aza indirerek, ekonomik alt yapıyı hazırlamak için 1990 yılında kuruldu. İngiltere ve ABD'nin aralarında bulunduğu 44 ülke, Avrupa Ekonomik Topluluğu Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından temelleri atılan banka, Avrupa'da yeni oluşan düzende değişik ihtiyaçları karşılama misyonuyla yola çıktı. EBRD, Türkiye'nin aralarında bulunduğu 64 ülke ve iki hükümetler arası kuruluşun (Avrupa Birliği ve Avrupa Yatırım Bankası) mülkiyetinde bulunuyor. Türkiye'de 2009'da yatırım yapmaya başlayan bankanın, İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te ofisleri bulunuyor.


Milliyet