01 / 05 / 2024

EBRDden Türkiye'de enerji yatırımlarına destek programı

EBRDden Türkiye'de enerji yatırımlarına destek programı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk bankalarına, orta ölçekli enerji verimliliği, sürdürülebilir enerji gibi alanlarda faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarına dağıtılmak üzere fina



EBRD’den yapılan açıklamada, oluşturulan program EBRD’nin Türk bankaları tarafından finanse edilecek sürdürülebilir enerji yatırımlarında doğrudan risk paylaşımcısı olarak 100 milyon avroya varan finansman ile yer almasını da içeriyor. Programla, Türkiye’de sürdürülebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması ve artmasını destekleyerek bir geçişin sağlanması amaçlanıyor.
 Aynı zamanda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının teknik ve mali değerlendirmesi alanında çalışan yerel danışmanlık şirketleri, proje sponsorları ve mali kurumlar arasında da uzmanlığı artırması ve uzmanlık transferine yol açması bekleniyor.

EBRD program çerçevesinde, Türk bankalarına enerji sektöründe faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarına dağıtılmak üzere 400 milyon avro tutarında finansman sağlayacak. Bu finansmanın 300 milyon avrosu teminatsız öncelikli kredi, cari veya geleceğe dönük ödemelerle teminat altına alınmış krediler halinde, 100 milyon avrosu ise risk katılım anlaşmalarıyla temin edilecek. EBRD Başkan Yardımcısı Varel Freeman, programın EBRD’nin Türkiye’nin uzun süreli enerji stratejisine verdiği desteğin önemli bir parçası olduğunu
 kaydetti.

Garanti Bankasının programa katılan ilk banka olduğuna dikkati çekilen açıklamada, bankanın program için 150 milyon avro tutarında destek alacağını bildirdi. EBRD ayrıca, 2011’de üç Türk bankasının daha programa katılmasının beklendiğini kaydetti.
AA


Geri Dön