Arsa ve Arazi

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: İzmir'de yatırımcı var, arsa yok!

Yaptığı açıklamada İzmir'in sanayici ve yabancı yatırım potansiyeli açısından büyük bir üretim merkezi olduğunu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, şehirde yatırım alanlarının yetersiz olduğunu kaydetti.

İzmir, tarihsel zenginliğinden, ekonomik potansiyeline, coğrafi konumundan, iklimine, kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yatırımlar için zengin fırsatlar sunan bir şehir olarak ön plana çıkarken, şehirdeki arsa sorunu da dikkat çekiyor. 

Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) parsel doluluk oranlarının ülke ortalamasının üzerinde olduğu şehirde sanayi alanlarının yetersizliği yatırımcılar için de büyük bir sorun teşkil ediyor. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İzmir'in gerek yerel sanayicisi, gerekse yabancı yatırım potansiyeli açısından büyük bir üretim merkezi konumunda olduğunu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “FDI Intelligence tarafından yayınlanan 2022, 2023 ve 2024 senelerini kapsayan 'Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri (European Cities and Regions of the Future)' araştırmalarında İzmir, 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Stratejisi' kategorisinde Avrupa'nın ilk 10 büyük kenti ve bölgesi arasında yer aldı. Fakat İzmir'de büyük sanayi alanları için arsa yetersizliği var. Bu da bizi yatırım alanlarının yetersizliği sorunuyla yüzleştiriyor" ifadelerini kullandı.

'İZMİR PARSEL DOLULUK AÇISINDAN ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE'

Açıklamasında ülkemizde organize sanayi bölgelerinin parsel doluluk oranının yaklaşık olarak yüzde 60, İzmir'de yüzde 70'ten fazla olduğunu dile getiren Ender Yorgancılar, “Söz konusu bu oran ile İzmir parsel doluluk açısından ülke ortalamasının üzerindedir. Oysa ülkemizde kalıcı ve sürekli istihdam sanayi tarafından sağlanıyor. Ülke sanayisinin yüzde 8'lik kısmı, ihracatının yüzde 9,3'lük kısmı, İzmir'de gerçekleştiriliyor iken sanayi alanındaki payımız yüzde 3 sınırında olup, şehirler arasında 8. sıradayız. Ülkemiz bugün üretim ve pazar çeşitliliği açısından Çin ve Hindistan ile yarışır durumda. 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren İzmir'imiz, ülkedeki toplam üretimin yüzde 58,6'sı yani ürettiği 2 bin 300 ürün ile bu yarışa en büyük katkı koyan 2'nci şehirdir. O sebeple İzmir'de sanayi alanlarının genişletilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu konuda taleplerimizi Sanayi Bakanımıza da ilettik" dedi.

'TÜRKİYE'DE BİR İLK OLAN ATIK İHTİSAS OSB İÇİN YER ARAYIŞIMIZ DEVAM EDİYOR'

Yaptığı açıklamada 'Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, bölge odası kimliğimizle geçmişten bugüne 21 organize sanayi bölgesinin kurulmasında öncü olduk" ifadelerini kullanan Ender Yorgancılar, "İzmir özelinde ise 16 OSB'nin 14 tanesinin kurucu ortağıyız. Ülkemizde bir ilk olan 15'inci OSB girişimimiz atık ihtisas OSB için ise yer arayışımız halen sürüyor" ifadelerini kullandı.
 

Kiralarda temmuzda zam sınırı kaldırılmaz ama yükselir! Yüzde 50 ihtimali…

Gayrimenkul sektörü tam 59 çeyrektir üst üste büyüyor!

A101 6 Haziran 2025 Aktüel Kataloğu yayımlandı! A101'de şimdi Ariel, Arzum, Kütahya Porselen ve Kiwi ürünleri indirimde!