Sektörel

Eczacıbaşı Gayrimenkul'den Kartal ve Ayazağa’ya iki yeni proje!

Dünya Gazetesi Ekonomi yazarı Leyla İLHAN, bugünkü köşesinde Eczacıbaşı Gayrimenkul'un yakın zamanda hayata geçirileceği Kartal ve Ayazağa’daki projelerine değindi. İşte, Leyla İLHAN'ın yazısı..

Eczacıbaşı Gayrimenkul, Kanyon ve Ormanada projelerinden sonra iki yeni projeye başlayacak. Projelerden biri Kartal’da 317 dönümlük alanda diğeri ise Ayazağa‘da 76 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek. Projeleriyle ilgili konuşan Eczacıbaşı Gayrimenkul Genel Müdürü Orhan Gündüz, Kartal’daki projelerinin toplam 3 milyon metrekarelik Kartal kentsel dönüşüm alanı içinde yer aldığını belirtti. Gruba ait eski bir fabrika alanı olan Kartal arazilerinin Dap Yapı’nın İstmarin projesinin hemen yanında yer aldığını kaydeden Gündüz, “Denizin kenarında 317 dönümlük büyüklüğe sahip arazimiz Kartal kentsel dönüşüm alanı içinde yüzde 10 paya sahip” dedi.


“Ayrıca Ayazağa’da 76 bin bin metrekarelik bir arazimiz var” diyen Orhan Gündüz, “Önümüzdeki dönemde her iki arazimizde karma projeler geliştireceğiz. İki arazide de imar çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar 6 ila 12 ay içinde bitecek” diye konuştu. Kartal projesinin hemen önünde metro durağı olduğunu kaydeden Gündüz, konut kısmında bir ortaklık yapmalarının da söz konusu olabileceğini açıkladı. Orhan Gündüz, Marmaray’ın bitmesi, Kartal-Kadıköy metrosunun Sabiha Gökçen’e kadar uzatılması ile Kartal’ın ulaşım problemi olmayan bir ilçe olarak geleceğinin çok parlak olacağını kaydetti.


3. Havalimanı pilotları müşteri yaptı


Zekariyaköy’de yapımı tamamlanan ve 273 villadan oluşan Ormanda projelerinin ise yüzde 85’inin satıldığını aktaran Gündüz, “Kalanların ise satışı devam ediyor. Yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi de bizim için avantaj oldu. Satışlara ivme kattı. Şu anda elimizde 28-30’a yakın bir adet kaldı” dedi. Metrekare fiyatlarının 14 bin TL olduğu projede en küçük dairenin 200, en büyük dairenin 700 metrekare olduğunu anlatan Gündüz, Ormanada projesinde firma olarak 48 aya sıfır faiz oranlarıyla, 120 ayda ise 0,50 faiz imkanıyla ödeme imkanı sunduklarını belirtti. Havalimanı projesinin inşaatıyla birlikte artık alıcı kitleleri arasına pilotların da girmeye başladığını anlatan Gündüz şöyle konuştu: “Çünkü Ormanada’da. 3. köprü yoluna bağlantı yolu yapıldı. Havalimanı yapıldığında ise bu yolla havalimanına en fazla 15 ila 20 dakika içinde ulaşmak mümkün olacak.”


Fonlar için AVM’ler hala cazip


Gayrimenkulde ofis, avm ve otel alanlarını da değerlendiren Orhan Gündüz, fonların getiri sağlayan ticari gayrimenkulle ilgilendiğini aktardı. Gündüz, “Bu nedenle Türkiye’deki AVM’lere önemli yatırımlar yaptılar. AVM’de bölgesel ve yanlış konseptten kaynaklanan problem var. Onlarda doğal seleksiyon gereği ya dönüşüyorlar ya da yıkılıp başka bir şey oluyor.Ancak Türkiye’de hala AVM ihtiyacı var” yorumunu yaptı.


Ofiste de çok fazla arz oluştuğunu ifade eden Gündüz, “Üretilen bu arzın yüzde 80-85’nin fiziki koşullar açısından A sınıfı ofislere benziyor. Fakat gerçekte A sınıfı ofis değiller. A sınıfı ofis olmanın fiziki koşulların yanı sıra tek sahiplikten geçiyor” dedi. Türkiye’de ise ofislerin yapılıp kat kat satıldığını belirten Gündüz şöyle konuştu: “Dünyada böyle bir konsept yok. Bu şekilde satışlar ise dünyaca büyük uluslararası kurumsal firmaların bu ofislere girmesini engelliyor.” Gündüz, artan öğrenci ve yaşlı sayısı nedeniyle gelecekte en fazla yatırım çekecek alanların başında ise öğrenci yurtları ve yaşlı evleri geldiğini kaydetti.


Net brüt farkı çözüm bekliyor


Üniversite düzeyinde açılan lisans ve master programlarıyla Türkiye’de gayrimenkul sektörünün daha kurumsal bir yapıya dönüşmeye başladığını ifade eden Orhan Gündüz, ancak sektörde net-brüt farkının hala çözüm bekleyen bir konu olduğunu söyledi.


Özellikle markalı firmalarda net ile brüt arasındaki farkın fazla olduğunu vurgulayan Eczacıbaşı Gayrimenkul Genel Müdürü Orhan Gündüz, “Brüte neler kattıkları da belli değil. Mahalle müteahhtinde bu fark az olduğundan bu onlar için bir avantaja dönüşüyor. Bu nedenle gelecekte net satışa geçilmesi lazım” açıklamasını yaptı. Gündüz, alıcıların daire alırken mağduriyet yaşamamaları için de ruhsatın yanı sıra uygulama projeleri kesinleşmiş projeleri tercih etmelerini önerdi.


İstanbul’da 5 yıl boyunca yeni otel yapılmasın


Orhan Gündüz, Türkiye’de özellikle otel alanında çok fazla bir arz oluştuğunu dile getirdi. Gündüz, “İstanbul’da otelde çok fazla arz var. Bu nedenle getirileri ve karları çok düştü. Dolayısıyla otelde sıra dışı bir konsept geliştirilmediği sürece gelecek 5 yıl boyunca bu alana yatırım yapılmasına izin verilmemeli” dedi. Gündüz, kriz zamanlarında otellerde fiyat indirimlerinin hızlı olduğunu ancak yukarı çıkışların ise yavaş gerçekleştiğini söyledi.


Dünya