Yazlık

Edirne esnafı yüksek kiralardan şikayet ediyor!

Edirne'de, kent merkezinde bulunan tarihi Ali Paşa Çarşısı'nda iş yeri bulunan esnaf, yüksek kiralar nedeniyle sıkıntı yaşıyor

Edirne'de, 1569 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan tarihi mekan, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edilerek esnafa ihale ile kiraya verildi. Daha çok hediyelik eşya, konfeksiyon, ayakkabı satışı yapan esnaf tarafından ihaleyle kiralanan tarihi mekandaki 128 iş yeri, kültür turizmi açısından önemli bir kazanım olmasına karşın, esnaf, yüksek kiralar ve ekonomik kriz nedeni ile şikayet ediyor.

İş yerleri için 600 TL ile 1500 TL aylık kira ödeyen esnaf, piyasanın durgun olması nedeniyle para kazanamadıklarını belirterek, kiraların düşürülmesini istiyor. Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Erdem Erişgen, kiraların yüksek oluşunun esnafı mağdur ettiğini söyledi. Bedesten çarşısına gelen giden vatandaşın çok olduğunu ancak, alış verişin olmadığını ifade eden Erişgen, "Vatandaş çarşıda geziniyor, ancak alış veriş yapmıyor. Esnaf sıkıntı içinde. En düşük kira 600, en yüksek kira 1500 TL.

Dükkanlar çok küçük, 13-14 metrekare. Dükkana çok fazla mal koyamıyoruz. Eski durum olsa bizim en fazla kiramız 300 - 400 TL olurdu. Esnafın sermayesi zayıf. Yaptığımız cirolar ufak, kiraları karşılamamız mümkün değil. Mesela esnaf ayda 5 bin TL ciro yapıyor. Bu ciro ile 1500 TL kirayı ödemek mümkün mü. Esnaf bu konuda zorlanıyor" dedi. Edirne'de dükkanların birer birer kapandığını ve bunun sonucunda da en işlek caddelerin boş dükkanlardan geçilmediğini ifade eden Erişgen, şöyle devam etti:

"Özel mülkiyet sahipleri çıkan esnafın yerine yeni kiracı bulamıyor. Bu nedenle kiraları düşürdü. Bu devirde iş yeri açmak ve işçi çalıştırmak için insanda mangal gibi yürek olması lazım. İşçinin parasını veremez, kirasını çıkaramaz. Öyle bir kriz var. Her sokakta 10-15 tane boş dükkan var. Osmaniye ve Saraçlar Caddelerinde de boş dükkanlar var. 20 yıl önce Saraçlar caddesinde boş dükkan bulmak mucizeydi. Bugün 8-10 tane boş dükkan var. Bunlar böyle olmayabilirdi. Kriz olsa da bunları atlatabilirdik. Ama, öyle uygulamalar yapıldı ki kentte insanlar para harcamaya korkuyorlar. Biz kısaca, kriz nedeniyle, özel mülkiyet sahiplerinin dahi kira indirimine gittiklerini biliyoruz. Bizim talebimiz, yetkililerin harekete geçerek, tarihi bedestendeki iş yeri kiralarının makul bir oranda düşürülmesinin sağlanmasıdır."
AA