20 / 05 / 2024

Edirne'deki Yeşil AVM 2011 yılında tamamlanacak

Edirne'deki Yeşil AVM 2011 yılında tamamlanacak

Hollanda kökenli gayrimenkul yatırım ve geliştirme firması Redevco'nun Edirne'ye inşa edeceği çevre dostu alışveriş merkezinin 2011 yılının 3. çeyreğinde açılması hedefleniyor



Edirne'de oluşturulacak alışveriş merkezinin yapılış aşaması ve sonrasında yaklaşık 2 bin kişiye istihdam yaratılacağı öngörülüyor. Redevco Türkiye Genel Müdürü Patrick van Dooyeweert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Redevco'nun perakende alanında 150 yıllık ticari tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Kendilerini "150 yaşında genç bir firma" olarak tanımladıklarını ifade eden Dooyeweert, şunları kaydetti: "Redevco, temelleri 150 yıl öncesine dayanan ve günümüzün en bilinen uluslararası tekstil zincirlerinden biri olan C&A'in de bünyesinde bulunduğu Cofra Holding'in gayrimenkul kanadını oluşturan bir şirkettir. 1999 yılında bağımsız bir şirket olarak Hollanda'da kurulan Redevco, perakende gayrimenkulü alanında önemli bir uluslararası oyuncu olup, bugün 7,2 milyar avro büyüklüğünde ve çoğunluğu Avrupa'nın önemli şehirlerinde bulunan güçlü bir perakende gayrimenkul portföyüne sahiptir. Faaliyette bulunduğumuz ülkelerde ofis kurarak merkez bağımlı olmayan bir yapıyı tercih etmekteyiz. Böylelikle aktif olduğumuz her ülkenin yerel perakendecilerini, tüketicilerini ve gayrimenkul piyasalarını etraflıca tanıyabilme, karşımıza çıkan fırsatlara hızla yanıt verebilme imkanı bulmakta ve bazı yeni fırsatlar da yaratabilmekteyiz."

TÜRKİYE'YE AYRILAN BÜTÇE 1 MİLYAR AVRO
Redevco'nun Türkiye pazarına giriş yaptığı 2006 yılında yatırımları için 1 milyar avroluk bir bütçe ayırdığını bildiren Redevco Türkiye Genel Müdürü Dooyeweert, İstanbul'da inşaatı tamamlanmadan alınmış ve bitirilerek Avea'ya satışı gerçekleştirilmiş olan ofis binası,  Ankara  Çayyolu bölgesinde yapılan ve Eylül 2009'da açılan Gordion Alışveriş Merkezi ve Erzurum'da yine Ekim 2009'da tamamlanarak açılışı gerçekleştirilen Erzurum Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra Edirne ve Manisa'da alınan araziler ile bu illerdeki projeler de tamamlandığında bütçenin ancak yarısının Türkiye'ye yatırılmış olacağını kaydetti.

"EDİRNE CİDDİ YATIRIMLAR YAPILABİLECEK BİR KENT"
Edirne'nin nüfus yapısı, kişi başına düşen tüketim harcamaları, kişi başına düşen gayrı safi milli hasıla ve satın alma gücü endeksine göre Türkiye ortalaması üzerinde bir kent olduğunu anlatan Redevco Türkiye Genel Müdürü Dooyeweert, şöyle konuştu: "Edirne, Roma döneminden de eskiye uzanan tarihi ile olağanüstü bir kültürel ve mimari mirasa sahip. Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış Edirne, turistik açıdan ünlü ve önemli bir kent. Bu özellikleri ile hem çevre kentler hem de komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan;da yaşayanlar için bir çekim merkezi. Komşu ülke potansiyeli tabii ki hedefte ama Edirne'nin kendi potansiyeli de alışveriş merkezi açmak için yeterli. Şehirde küçük bir alışveriş merkezi var ama bizim projemiz mevcut sunumdan son derece farklı. Şehirde salt alışveriş ihtiyacına yanıt vermenin ötesinde, şehrin mimari dokusuyla uyumlu, sosyal açıdan da keyifli zaman geçirilebilecek, sinema, bovling ve benzeri bir takım eğlence alanlarıyla bir buluşma noktası olarak kabul edilecek büyük ölçekli bir alışveriş merkezi açığı olduğunu görerek Edirne;de yatırım yapma kararı aldık. Edirne'yi ciddi yatırımlar yapılabilecek kentler arasında görüyoruz. Dolayısıyla 2007 yılında arazi alımları gerçekleştirdik. Bazı hukuki sorunlar dolayısıyla projeyi uygulamayı biraz ertelememiz gerekmişti. Bugün itibariyle yatırımımız önünde herhangi bir engel kalmadığı için faaliyetlerimize hız verebilir durumdayız."

HEM YEŞİL HEM DE KENTİ YANSITACAK
Erzurum Alışveriş Merkezi ve Gordion Alışveriş Merkezi'nin, Türkiye'nin, dünya genelinde en uzun süredir ve en yaygın kullanılmakta olan uluslararası yeşil bina standardı BREEAM Sertifikası'na sahip ilk binaları ve ilk sertifikalı yeşil alışveriş merkezleri olduğunu anımsatan Redevco Türkiye Genel Müdürü Dooyeweert, Edirne'de yapılacak olan alışveriş merkezinin de yeşil bina ve BREEAM standartlarında olacağını bildirdi. Dooyeweert, çevreci bir binanın yanı sıra, kentin tarihi ve kültürel dokusunun da yeniden yorumlanacağı bir binayla Edirnelilerin karşısına çıkacaklarını ifade ederek, "Projenin mimarisi için alışveriş merkezi alanında dünyanın en ünlü mimari firmalarından Broadway Malyan'ı görevlendirdiğimizde, ekip önce Edirne'yi gezdi. Türk - İslam eserlerinin en ünlüsü Selimiye Cami başta olmak üzere pek çok sanatsal ve tarihi yapıyı ve kenti incelediler. Ortaya çıkacak mimari ürün Edirne'deki tarihsel dokunun da yeniden yorumlandığı çağdaş bir bina olacak" dedi. Redevco'nun, gayrimenkul sektörünün önemli bir oyuncusu olarak, her yıl dünyanın en önemli uluslararası gayrimenkul fuarlarına katıldığını ve de şirketin geliştirdiği projeleri tanıtırken bu projelerin hayata geçirildikleri şehirlerin tanıtımlarını da etkin şekilde yürütmekte olduğunu bildiren Dooyeweert, Edirne'nin de benzer yaklaşımdan hareketle bir çok uluslararası fuarda broşürler ve çeşitli araçlarla tanıtımının yapıldığını ve bu sayede kentin uluslararası alanda tanıtımına da katkı sağladıklarını belirtti. Dooyeweert, sözlerini şöyle tamamladı: "Edirne'nin tanıtımını da oldukça başarılı bir şekilde yapıyoruz. Firmamız uluslararası bir çok fuara katılıyor. Bunların en başında Almanya'daki Expo Real ve Fransa'daki Mapic Fuarları geliyor. Bu tarz fuarlarda, Türkiye'deki projelerimizi maket, broşür ve filmler eşliğinde tanıtıyoruz. Yatırım yaptığımız şehirlerin uluslararası anlamda bilinirliğini sağlamak ve bu şehirlerin gelişimine katkıda bulunmak bizim açımızdan büyük önem arz ediyor."
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Redevco, Edirne'ye yeşil AVM kuruyor
Hollanda kökenli gayrimenkul yatırım ve geliştirme firması Redevco'nun Edirne'ye inşa edeceği çevre dostu alışveriş merkezinin 2011 yılının 3. çeyreğinde açılması hedefleniyor. Edirne'de oluşturulacak alışveriş merkezinin yapılış aşaması ve sonrasında yaklaşık 2 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
Redevco'nun Türkiye pazarına giriş yaptığı 2006 yılında yatırımları için 1 milyar euro'luk bir bütçe ayırdığını bildiren Redevco Türkiye Genel Müdürü Patrick van Dooyeweert, gündemdeki projelerle henüz bu bütçenin yarısını kullanmış olacaklarını belirtti.
Edirne'nin Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayanlar için de bir çekim merkezi olduğunu belirten Dooyeweert, "Komşu ülke potansiyeli tabii ki hedefte ama Edirne'nin kendi potansiyeli de alışveriş merkezi açmak için yeterli. Alışveriş ihtiyacına yanıt vermenin yanı sıra şehrin mimari dokusuyla uyumlu, sosyal açıdan da keyifli zaman geçirilebilecek, sinema, bovling ve benzeri bir takım eğlence alanlarıyla bir buluşma noktası olarak kabul edilecek büyük ölçekli bir alışveriş merkezi açığı olduğunu görerek Edirne'de yatırım yapma kararı aldık" dedi.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön