05 / 11 / 2024

Edirne'nin tarihi köprüleri aydınlatılıyor!

Edirne'nin tarihi köprüleri aydınlatılıyor!

Edirne'den geçen nehirlerin üzerindeki tarihi köprülerin aydınlatılması için çalışma başlatıldı.Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Tunca ve Meriç nehirleri üzerinde bulunan tarihi taş köprülerin aydınlatılmasını kısa sürede yapacaklarını söyledi....




Edirne'den geçen nehirlerin üzerindeki tarihi köprülerin aydınlatılması için çalışma başlatıldı.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunca ve Meriç nehirleri üzerinde bulunan tarihi taş köprülerin aydınlatılmasını kısa sürede yapacaklarını söyledi.


Demo çalışmalarının daha önce Boğaziçi Köprüsü'nün aydınlatmasını da sağlayan bir firmanın yaptığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:


"Tarihi köprülerimizin aydınlatmalarıyla dört yıldır uğraşılıyor. Bu konuda bir adım bile yol alınmamış. Bunu da bir firma ile görüşerek yaptık. O firma marifetiyle aydınlatma çalışmalarının demosu yapıldı. Çok güzel bir çalışma oldu. Şimdi koordinatlarını, hesap işlerini de tamamlayıp getirecekler. Biz de hemen Anıtlar Yüksek Kurulu'na ileteceğiz. Bu konuda bayağı hızlı bir çalışmamız var. İnşallah köprülerimizin aydınlatılmasını sağlayacağız."


-Suyun üzerindeki gerdanlıklar


Balkanların havasını Türkiye'ye taşıyan ve Edirne'de birleşip Ege Denizi'ne ulaşan Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin üzerine yapılan köprüler, adeta suyun üstündeki gerdanlıkları andırıyor.


Çeşitli türkülere konu olan ve Osmanlı mimari sanatının en güzel örneklerini yansıtan tarihi köprüler şöyle:


Osmanlı Devleti döneminde, Tunca ve Meriç nehirleri üzerine yaptırılan 8 köprü, halen kullanılırken, 1420 yılında 6 kemerli inşa edilen Gazimihal Köprüsü, Tunca Nehri üzerindeki ilk köprü olma özelliği taşıyor.


Fatih Sultan Mehmet döneminde 1452'de yaptırılan Fatih Köprüsü, Mimar Hayrettin'in Edirne'yi süsleyen eserlerinden Bayezid Köprüsü, II. Murat'ın sadrazamlarından Şahabettin Paşa tarafından 1451 yılında 10 kemerli olarak inşa ettirilen Saraçhane (Şahabettin Paşa) Köprüsü, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1554 yılında inşa edilen ve Sarayiçi semtini Edirne'ye bağlayan 4 gözlü Saray (Kanuni) Köprüsü, 1608-1613 yılları arasında Mimar Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü, Mimar Sinan'ın tek kemerli ve tek gözlü inşa ettiği Yalnız Göz Köprüsü ile 1842 yılında Sultan Abdülmecid zamanında yaptırılan 12 kemerli Meriç Köprüsü, kente gelen ziyaretçilerin görmeden geçmediği yapılar arasında yer alıyor. Özellikle 12 kemerli Meriç Köprüsü, gün batımının dünyada en güzel izlendiği yerlerin başında geliyor.


AA 


Geri Dön