09 / 01 / 2025

Efeler Jeotermal Enerji Santrali'nde 2. ve 3. üniteler açıldı!

Efeler Jeotermal Enerji Santrali'nde 2. ve 3. üniteler açıldı!

Avrupanın ikinci, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olarak nitelendirilen Efeler Jeotermal Enerji Santrali'nde 2'inci 3'üncü üniteler devreye girdi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji projelerini geliştirmeye devam edeceklerini vurgulayarak, son bir hafta içerisinde açılışını yaptıkları ve temelini attıkları projelerin toplam maliyetinin bir milyar doların üzerinde olduğunu belirtti. 


Güriş Holding’in Aydın Germencik’teki Efeler Jeotermal Santrali 2. ve 3. ünitelerinin açılış töreninde konuşan Yıldız, Türkiye'nin 12 yıl önce jeotermal kapasitesinin 17,5 megavat iken şu anda 420 megavat seviyesine çıktığını dile getirdi.



Jeotermal enerjide öngörülenden daha hızlı ilerlendiğini ifade eden Bakan Yıldız, "Biz de koyduğumuz 600 megavatlık hedefimizi 1000 megavat olarak revize ettik. Öngörülerimizden daha hızlı ilerliyoruz. Türkiye'nin toplam enerji kapasitesi 130 milyon ton eş değer petrol, jeotermal kapasitesi ise iki milyon ton eş değer petrol. Bu anlamda jeotermal kapasitesinin önemini görüyoruz. Jeotermal enerji üretiminde çevreye duyarlı olması ve reenjeksiyon ile ilgili faaliyetlerin takipçisi olacağız. Bütün işlemler yatırımcımızın doğru karar verip uygulamasıyla olacak. Amasya, Sivas, Çanakkale,  İzmir  Karaburun, Torbalı, Menderes ve Aydın'da son hafta açılışını yaptığımız ve temelini attığımız yatırımların toplam maliyeti bir milyar doların üzerinde" diye konuştu. 


İthalatı 1 milyar dolar azaltacak


Yıldız, yerli kaynaklarının ithalatı azaltmaya yardımcı olduğunu belirterek, "Sadece rüzgar santrallerinin devreye alınmasıyla geçen sene 850 milyon dolar daha az doğal gaz ithal ettik, jeotermal santralleri ile bir milyar dolarlık daha az ithalat yapılacağını düşünüyoruz" dedi. 


Aynı zamanda santrallerin ekipmanları, boruları, sera ve sondaj çalışmalarının yerli kaynaklarla beraber yapılması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Özellikle kuyuların ilk açılma döneminde reenjeksiyonla alakalı problemler olduğu bana iletildi. Hem çevremize hem kendimize duyarlı olacağız. Bu çevredeki yerleşim birimlerine ve Aydın'a olan borcumuz. Reenjeksiyon kuyularının açılması zorunluluktur, bu kanunla beraber teyit edilmiştir" ifadelerini kullandı. 


Yıldız, Türkiye'nin 8484 kilometrelik kıyı şeridinde 46 santral için teklif olduğuna ve bir o kadar da itiraz olduğuna işaret etti.  "Her türlü enerji kaynağına itiraz var" diyen Yıldız, şunları kaydetti: 


"Bunun Türkiye'nin büyümesine bir itiraz olduğunu ifade etmemiz lazım ama Türkiye'nin yerli kaynaklarla beraber coğrafyasının avantajını enerji sektöründe kullanmamız lazım. Biz kapı kapı dolaşacağız, rüzgarın estiği, jeotermalin olduğu, suyun aktığı her yerde yerli kaynakları kullanacağız. Önceki yıl yedi bin, geçen yıl beş bin, bu yıl dört bin 200 megavat kapasiteye aldık, bunun yüzde 90'ı yerli kaynaklardan karşılandı. Ben Güriş Holding'e Türkiye'nin istikrarına duyduğu güvenden dolayı teşekkür ediyorum."


Açılışa katılan Aydın Valisi Erol Ayyıldız da enerjinin dünyanın her alanını etkileyen bir sektör olduğunu ve Türkiye'nin son dönemde kritik ve büyük enerji projelerini hayata geçirdiğini vurguladı. Güriş Holding'in hizmete alacağı üniteler ile hem Aydın hem de Türkiye'nin enerji açığını kapatacak üniteler olduğunu söyleyen Ayyıldız, bu tür projelerin Türkiye'nin kalkınmasının önünü daha da açacağını dile getirdi.  


232.3 megavat kapasiteye sahip olacak


Mogan Enerji Yatırım Holding AŞ Genel Müdürü Ali Karaduman, 2014 yılında jeotermal enerjide bayrağı ellerine aldıklarını anlattı.



Yüzde 99,4 kullanım kapasitesi ile Avrupa'nın en yüksek kullanım kapasitelerinden birine sahip olduklarını vurgulayan Karaduman, "Doğru finansman ve yönetim ile jeotermal santrallerinde fizibilite çalışmaları sonucunda, temiz enerji olarak jeotermali kaliteli bir şekilde Türkiye'ye mal ettik. Yüzde 99,4 kullanım kapasitesi ile Avrupa'nın en yüksek kullanım kapasitesine sahibiz. Yaklaşık 120 bin metre sondaj yaptık, 3206 metre derinliğinde kuyu açtık. 2017 yılında 1200 megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 


Güriş Holding’in Aydın Germencik’te bulunan (JES) tamamlandığında 232,3 megavat kapasiteye sahip olacak. Avrupanın ikinci, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olarak nitelendirilen santral, bittiğinde yıllık bin 920 gigavat saat elektrik üretecek. Santralin yılda 825 bin iş yeri ve konutun elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Güriş Holding Efeler JES ile Türkiye’nin toplam jeotermal enerji üretiminin yüzde 25’ini karşılayacak. Devreye alınan ilk üç ünite ile şu anda 92,4 megavat üretim kapasitesine ulaşan Efeler JES’in dördüncü ünitesinin Temmuz 2015’te, beşinci ünitesinin Ağustos 2015’te devreye alınması planlanıyor. 



Dünya


Geri Dön