28 / 04 / 2024

Efes Antik Kenti Kanal Projesi için Ertuğrul Günay'a çağrı"

Efes Antik Kenti Kanal Projesi için Ertuğrul Günay'a çağrı

Efes Antik Kenti Kanal Projesi ile ilgili bir yazı kaleme alan Eski Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Kenan Yurttagül, Efes antik kenti ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a bir çağrı yaptı



Eski Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Kenan Yurttagül'ün Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısı:

Efes Antik Kentine Kanal Projesi

"Efes antik kentine kanal projesi, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne ilk kez 1993 yılında Selçuk ilçesinin CHP'li belediye başkanı tarafından getirilmişti.

Proje, Efes antik kenti limanının bir kanalla denize bağlanması, kanal açıldıktan sonra teknelerle limanın gezilmesini öngörüyordu. Genel müdürlük olarak projeyi destekledik, ancak kulağa hoş gelen projenin önemli bir eksik yanına dikkati çektik!

Burasının dünya miras listesinde olan önemli bir antik kent olduğunu, yapılacak her türlü kazı çalışmasının Efes Kazı Heyeti Başkanlığı'nca yapılacağını, ancak kazı çalışmaları tamamlanınca projenin hayata geçebileceğini bildirdik. Söylediklerimiz, kanalı bir yıl gibi kısa bir süre içinde açmak isteyen belediye başkanının hoşuna gitmemişti.

Öfkesini, Selçuk Belediyesi'nin dergisinde, bu satırların yazarının adını vererek dile getirdi.

Şimdi yine Selçuk ilçesinin CHP'li belediye başkanlığı bu projeyi yeniden gündeme getiriyor... Bu ülkede kültürel mirası kim koruyacak Bu proje için hiç görüş bildirmeyen Avusturya Bilimler Akademisi'ne ve Arkeoloji Enstitüsü'ne bağlı Efes Kazı Başkanlığı mı Sadece kendi kazılarının dışında hiçbir kültürel miras tahribatına ses çıkarmayan, bana dokunmayan yılan yaşasın mantığıyla hareket eden Türk arkeoloji profesörleri mi Kim

Efes antik kentine, Efes Kazı Heyeti Başkanlığı'nın ve arkeoloji profesörlerinin göstermediği hassasiyeti, yanlış bilgilendirildiğini düşündüğüm Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'ın göstereceğini umuyorum.

CUMHURİYET

 



Geri Dön