02 / 05 / 2024

Ege Denizinde 5.1 büyüklüğünde deprem oldu!

Ege Denizinde 5.1 büyüklüğünde deprem oldu!

AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tatar, "Ege Bölgesinin üzerindeki tüm aktif faylar boyunca büyüklüğü 5 ve üzerinde olan depremler her zaman beklenebilir" diye konuştu



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Ege Denizindeki 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, "Ege Bölgesinin üzerindeki tüm aktif faylar boyunca büyüklüğü 5 ve üzerinde olan depremler her zaman beklenebilir" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı da olan Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 10.17de Ege Denizi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Karaburun
 Yarımadasının yaklaşık 20 kilometre kuzey batısında, Karaburun Yarımadası ile Yunanistanın Midilli Adası arasında Ege Denizi içinde yer aldığını söyledi.

5.1 büyüklüğündeki depremden sonra, şu ana kadar büyüklüğü 2.5 ile 4.2 arasında değişen artçı sarsıntıların da yaşandığını belirten Tatar, "Bilindiği üzere, Ege Bölgesinin çok büyük bir bölümü birinci derece deprem bölgesi içinde yer almakta olup, bölgede değişik uzanıma sahip, normal fay diye adlandırdığımız deprem üretebilecek aktif faylar bulunmaktadır. Bölge bu açıdan bir deprem riski altındadır" dedi.

Tatar, 17-21 Ekim 2005 tarihleri arasında da Karaburun Yarımadasının güneyinde Sığacık Körfezinde orta büyüklükte seri depremler meydana geldiğine işaret ederek, "Bölgede benzer büyüklükte depremlerin olması olağan olup, halkımızın paniğe kapılmadan, bölgenin 1. derece deprem bölgesi olduğu gerçeğini de unutmadan daha güvenli alanlarda bulunmaları ve hazırlıklı olmaları önem taşımaktadır. Ege Bölgesinin üzerindeki tüm aktif faylar boyunca büyüklüğü 5 ve üzerinde olan depremler her zaman beklenebilir" diye konuştu.

AA


Geri Dön