Ege ve Akdeniz'deki villalar günlük 600 liraya kiraya veriliyor!
Yerli ve yabancı turistler Ege ve Akdeniz'de satın aldıkları villaları yaz aylarında günlüğü 500-600 liradan kiraya veriyor. Villa sahiplerinin yıllık kazancı ise 45 bin lirayı buluyor.
Ege ve Akdeniz'deki tatil beldelerinde bulunan yüzme havuzlu lüks villalar büyük gelir kapısı oldu. En büyük müşterileri muhafazakâr kesim olan villalar yaz aylarında günlüğü 500-600 liradan kiraya veriliyor. Villa sahiplerinin yıllık kazancı ise 45 bin lirayı buluyor.
Yabancıların Türkiye'de satın aldığı villalar kiralanmak üzere internet sitelerinde pazarlanıyor. Sitede villaların resimleri, hangi tarihlerde oda olduğuna dair bilgiler ve fiyatlar yer alıyor. Özellikle muhafazakâr kesim tarafından büyük ilgi gören bu villalar gurbetçilerin ve gözlerden uzak yerlerde balayı yapmak isteyen yeni evli çiftlerin tercih oluyor. Dayalı döşeli villalar nisan-mayıs ayı gibi ortalama 200 liradan kiralanırken yaz sezonunda fiyatlar 500-600 liraya kadar çıkıyor. Yaz sezonunda normal bir otelde 2 kişilik bir aile 300, 6 kişilik bir aile günlüğü 900 liraya tatil yaparken, villalarda 7-8 kişi günlüğü 600 liradan tatil yapma imkânı buluyor. Kira gelirinin yüzde 85'i villa sahibine yüzde 15'i de emlakçıya kalıyor. Ancak bu villaların büyük bir bölümü kayıt dışı çalışıyor. Fethiye, Didim, Çeşme bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kaş, Kalkan, Demre, Alanya, Belek, Dalyan, Kalkan, Bodrum, Marmaris'te; İngiliz, Rus ve Almanlar aldıkları villaları kiraya veriyorlar. Sadece Bodrum'da 10 bin Fethiye'de ise 2000'dan fazla 5 odalı, havuzlu, barlı villanın kiraya verildiği tahmin ediliyor.
FİRMALAR KİRA GARANTİSİ VERİYOR
Denetimsizlik sebebiyle sektörde kayıt dışılığın ciddi boyutlara ulaştığını belirten Villasepeti.com Pazarlama Müdürü Serdar Sivritepe, özellikle inşaat firmaların bu sistemi teşvik ettiğini söyledi. Sivritepe, “Bir çok inşaat firması satışlarında kira garantisi veriyor. Yabancı turistler bu villaları satın alarak hem tatilini bedavaya getiriyor hem de ülkesine döndüğünde gelir kazanmaya devam ediyor” dedi. Portföylerinde 400 havuzlu villa bulunduğunu dile getiren Sivritepe, tatil için internet üzerinden villa arayanları da uyardı. İnternetten dolandırıcılığın çok kolay şekilde yapılabildiğine dikkat çeken Sivritepe, “Tatil yapayım derken dolandırılmayın. Dolandırıcılar internet sitelerinden ilan vererek kapora talep ediyor. Villayı görmeden, firmayı araştırmadan hemen karar vermeyin” diye konuştu.
TURİZMCİLER TEPKİLİ:
3 aydan kısa kiralamalar ticari faaliyet sayılsın
Otelciler, haksız rekabet ve devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler konusunu gündeme taşıdı. Turistik Otelciler, işletmeciler ve Yatırımcılar Birliği hazırladığı raporu, başta Maliye ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara sundu. Raporda, “Bilindiği üzere otel yatırımcısı gerek inşaat gerekse işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan şartlar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde işyeri veya apartman dairesi olarak kiralanan satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Borçlar Kanunu'nda düzenlemeye gidilerek üç aydan kısa süreli konut ve iş yeri kiralamasının ticari faaliyet sayılarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına bağlanmalı. Aksi takdirde borçlar kanununda kira kontrat süre kısıtlaması olmadığından dolayı yapılacak hiç bir çalışma netice vermeyecektir” denildi.
Türkiye Gazetesi / Ömer Temür