27 / 04 / 2024

Ege Yapı'dan Hasköy Yün İplik Fabrikası arazisine karma proje!

Ege Yapı'dan Hasköy Yün İplik Fabrikası arazisine karma proje!

Hasköy Yün İplik Fabrikası'nın yerine yakında konut, ofis ve AVM'den oluşan yeni bir proje hayata geçirilecek. Ege Yapı imzası taşıyacak projede çalışmalar gelecek yıl başlayacak.



Bir dönem, sanayileşmenin getirdiği ağır kirlilik yüzünden kimsenin yüzüne bakmadığı Hasköy, parlak bir geleceğe doğru ilerliyor. Bölgenin makus talihi Koç Müzesi'nin 1994 yılında faaliyete geçmesi ile birlikte tersine döndü. Beyoğlu Belediyesi'nin bölgedeki birkaç mahalleye ilişkin kentsel dönüşüm planları, Hasköy'deki gayrimenkul piyasasını da oldukça hareketlendirdi. Bölge, şu sıralar konut üreticilerinin markajı altında. Bölgedeki kentsel dönüşüm, sadece depreme dayanıksız olan konutları kapsamıyor elbette. Eski fabrika binaları da bu dönüşümden nasibini alıyor. 


İşte, bu tür fabrikalardan birisi de 64 yıllık bir geçmişe sahip olan Eluaşvili Ailesi'ne ait Hasköy Yün İplik Fabrikası. Para Dergisi'nden Okhan Şentürk'ün edindiği bilgiye göre, yaklaşık 15 dönüm arazi üzerine kurulu olan fabrikanın yerine yakında konut, ofis ve AVM'den oluşan yeni bir proje hayata geçirilecek. Bu projeyi Batışehir, Kartal Pega gibi önemli konut projelerine imza atmış olan Ege Yapı üstlenmiş. 


Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Eluaşvili Ailesi ile kat karşılığı anlaşma yaptıklarını, 15 dönüm büyüklüğündeki araziyi büyüterek, yan parselleri de alma konusunda girişimlerinin sürdüğünü ifade etti. Kabadayı, fabrika arazisi üzerinde geliştirecekleri projeye önümüzdeki yıl başlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi. Hasköy Yün İplik Fabrikası 1952 yılında Elyo Eluaşvili tarafından babası Avram Eluaşvili ile beraber kuruldu. 


Amaç daha önceki yıllarda ülkemize ithalat yoluyla gelen yün ipliğini ülkemizde imal etmekti. Öncelikli olarak renkli yünlü dokuma ipliğiyle başlayan imalata 1970'li yıllarda el örgü ipliği ve 1980'lerden itibaren de triko ipliği imalatı dahil oldu. Günümüzde üretimi devam eden ürünler muhtelif ülkelere ihraç edilmekte. Bir dönem 800 kişinin çalıştığı yün iplik fabrikasında bugün 50 kişi çalışıyor ve işler oldukça küçülmüş, işin başında ise üçüncü kuşağı temsilen Elyo Eluaşvili'nin oğlu Alber Eluaşvili bulunuyor. Fabrika alanının bir bölümü, çeşitli etkinlik ve sanatsal faaliyetlerde bulunmak isteyen firmalara kiralanıyor. 



Ege Yapı Beyoğlu kentsel dönüşüm projesi geliyor!



Para


Geri Dön