Sektörel

Ege'deki enerji yatırımları hız kazanacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ege Bölgesi'nde enerji yatırımlarının önümüzdeki süreçte hızlanacağını söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Aliağa'da Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan termik santral yatırımlarının da yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra yeniden başlayabileceğini ifade etti. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan Türkiye 11. Enerji Kongresi ve Sergisi'nin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve enerji sektörünün yetkilileri katıldı. Açılış konuşmalarından sonra 40'a yakın enerji firmasının standının bulunduğu sergi açıldı.

TAVİZ VERMEYİZ
Kongrenin açılışından sonra gazetecilerin Ege'deki rüzgar santralları yatırımları konusundaki sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda hassas olduklarını ve bu alanda hızlı adımlar atacaklarını söyledi. Yıldız, "Yılbaşına kadar rüzgar santralları konusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı konuda hassasiyetimizi bir kez daha dillendirdik. Bu konuda hiçbir tavizimiz olamaz. Petrol ve doğalgaz ithal eden ülkemizin yerli kaynaklarını daha da hızlandırması esastır. Hem özel sektör hem de kamu olarak bu konuları hassasiyetle ele alacağız. Yatırımlar hızlıca devam edecek" dedi.

Çeşme Yarımadası'ndaki rüzgar santralarının yapımı için gereken iletim hattı yatırımının ne zaman yapılacağı sorusunu da yanıtlayan Yıldız, "Bu konunun istisnası yok. Hepsi yapılacak" diye konuştu.

TERMİK SANTRALLER
Türkiye'nin 2014 yılına kadar 13 bin megawatt gücünde yenilenebilir enerjiyi harekete geçirmeyi planladığını belirten Yıldız, "Bu Türkiye açısından ciddi bir zenginliktir. Hem yerli kaynakların kullanılması açısından önemli bir artıdır hem de yenilenebilir enerji açısından bir artıdır. Bir çok gerekçeyle bizim bunu hızlandırmamız gerekiyor" dedi.

Yürütmesi Danıştay tarafından durdurulan Aliağa'daki termik santral yatırımları konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, yatırımlar için gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu: "ÇED Raporu olmayanların izninin olmadığına dair alınan yargı kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nda biliyorsunuz bir değişikliğe tabi tutulacak. Biz de bunu anlayışla karşılıyoruz. Hem işlerimizin kesintiye uğramaması hem de bir an önce bu düzenlemelerin yapılmasına istisnaden görüşmelerimizi ve toplantılarımızı yaptık. O da yerine getirilmiş olacak."

Türkiye ile Azerbaycan arasında da enerji alanında sorun yaşanmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, "Bir kısım eksik bilgilendirmelerle yanlış anlamaların, özellikle enerji sektörünü kastederek söylüyorum, telafi edilebileceği kanaatindeyim. Bilgi doğru olarak yerine konduktan sonra herhangi bir sıkıntı kalmaz. Biz de zaten müzakerelere Botaş ve Azeri Socar gaz şirketi devam edeceklerini karşılıklı bildirmişlerdir. Ben bu konuda herhangi bir sıkıntı beklemiyorum" dedi.

TARİHE GEÇTİK
Kongrede konuşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin beş defa nükleer santrale geçmeye çalışıp da bunu sonuçlandıramayan bir ülke olarak dünya tarihine geçeceğini söyledi. Demirel, "39 yıldır nükleer santral yapılmayışı Türkiye'nin gururuna dokunmuyor mu? Bence dokunuyor. Dünyada 136 tane nükleer santral çalışıyor bugün. Nasıl telekomünikasyonda geri kaldıysak nükleer enerjide de geri kaldık" dedi. Türkiye'nin temiz enerji konusunda da mesafe alması gerektiğine dikkat çeken Demirel rüzgar enerjisinde kurulu gücün 1000 MV'nin altında kaldığını, mevcut kolaylıkların yeni yatırımlar için kafi gelmediğini söyledi. Türkiye'nin sadece enerji köprüsü olmaması gerektiğini ifade eden demirel, "Enerji ticaretinde de yer almamız gerekiyor. Yoksa üstünüzden geçerler, size bir kar kalmaz" diye konuştu.

Kongrede Türkiye 11. Enerji Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Necil Kurtkaya, Dünya Enerji Konseyi, Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Dünya Enerji Konseyi'nden Slav Slovov da birer konuşma yaptı.

Alternatif enerjiye seyirci kalamayız
Bakan Yıldız, kongrenin açılış konuşmasında da kömür, nükleer enerji gibi alternatif enerji kaynaklarına seyirci kalamayacaklarını, bu konuda sonuç almak istediklerini açıkladı. Yenilenebilir enerji konusunda toplumsal mutabakata ihtiyaç olduğunu dile getiren Yıldız, özel sektörün ve kamunun teyakkuz halinde olması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin enerji politikaları konusunda kendi ihtiyaçlarını ön plana koyan bir politika izleyeceğini belirten Yıldız, "Ne Nabucco'dan ne Rusya'yla yaptığımız paket anlaşmalardan vazgeçeriz. Dünya globalleşiyor ama politikalar milli kalıyor. Müsaade edin biz de milli politika yapalım" şeklinde konuştu.

Kaynaklar en etkin şekilde kullanılmalı
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye'nin enerji kaynaklarının en ekonomik ve etkin şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. İzmir'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 24 rüzgar santraline lisans verildiğini, 4 rüzgar santralinin yapımının devam ettiğini belirten Kıraç, 6 santralin de faaliyet halinde olduğunu kaydetti. İzmir Kalkınma Ajansı'nın yenilenebilir enerjiyi stratejik sektör olarak kabul ettiğini de hatırlatan Kıraç, bu alandaki yatırımlara destek vereceklerini söyledi.
Yeni Asır/Sinan Doğan-Hüseyin Yiğiter