Sektörel

Egeli işadamları: Yüzde 4.3'lük büyüme beklentilerimizin üzerinde!

Türkiye ekonomisinin 4.3 oranında büyümesi Ege işdünyasına moral verdi. Beklentilerin üzerinde büyüme oranının yılın kalan kısmında da yakalanması gerektiğini dile getiren Ege iş dünyası temsilcileri, gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.


Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4.3 oranında büyümesini değerlendiren Egeli işadamları, "Beklentilerimizin üzerinde bir oran" dedi


Türkiye ekonomisinin çeşitli olumsuz gelişmelere rağmen ilk çeyrekte yüzde 4.3 oranında büyümesi Ege işdünyasına moral verdi. Beklentilerin üzerinde büyüme oranının yılın kalan kısmında da yakalanması gerektiğini dile getiren Ege iş dünyası temsilcileri, bunun için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.


Yükseliş sürüyor

Yüzde 4.3'lük büyümeye ihracat ve kamu harcamaları destek verdi. Ekonomistlerin tahmini yüzde 4 idi. Mevsim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 arttı. Hane halklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 9.0'lık artışla 286.2 milyar TL, sabit fiyatlarla yüzde 2.9'luk artışla 20.2 milyar lira oldu. Mevsim ve taksim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 arttı. Türkiye ekonomisi, 2014'ün 1. çeyreğinde yakaladığı yüzde 4.3'lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü.


NE DEDİLER

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş

"Biz daha yüksek potansiyele sahibiz"

"Beklentilerimizin üzerinde bir büyüme oranı var. Biz çok daha fazla büyüme potansiyeline sahibiz. Hükumetimiz dengeli bir politika uyguluyor. Bunu takdir ediyoruz. Ancak gelişmiş ülkelerle aramızdaki açığı kapamak için daha çok çalışmak ve büyükmek zorundayız."


Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar

"Yatırımların artması için iyileşme gerekli"

"Merkez Bankası'nın zorunlu sıkılaştırma önlemleri nedeniyle özel iç talebin yavaşlamış olmasına rağmen rekabetçi kur, ihracat ve yerel seçimler nedeniyle kamu harcamalarındaki artışın sağladığı büyümeyi yaşadık. İnşaat sektörü de büyümenin önemli bir aktörü oldu. Yüzde 4.3 oranındaki bir büyüme, iç ve dış talebin dengeli olması halinde daha yüksek büyüme hızlarının yakalanabileceğini ortaya koydu. Bunun için de yatırım ikliminin iyileştirilmesine olan ihtiyaç her zamankinden fazladır. Yatırımların artması için ise sadece faiz oranları, rekabetçi kur, uygun maliyetli enerji ve işgücü gibi nicel değil aynı zamanda sosyolojik ve siyasi iklimin yumuşaması, belirsizliklerin azaltılması ve kurumsallaşma gibi nitel boyutlarda da iyileşme gerekmektedir." 


Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şube Başkanı Musa Turan

"Bu rakam ABD ve AB'ye göre olumlu"

"Hükümet ve Merkez Bankası yüzde 4 görüyordu ama yüzde 4.3'lük artış oldu. Bu artışa Merkez Bankası'nın faizleri artırması ve kamu harcamalarındaki artışa bağlıyoruz. 2023 hedeflerine varmak için yıllık büyüme oranımız yüzde 5-7 arasında olmalıdır. Göreceli olarak beklenenden iyi bir artış var, ancak yeterli değil. İhracata katma değeri yüksek ürünlerle yönelmemiz ve tüketimi artırmalıyız. Bu rakam Avrupa ve ABD'ye göre olumludur." 


Müstakil İşadamları Derneği Başkanı Ümit Ülkü

"İleriye dönük umut verici bir tablo"

"Büyüme oranları sevindirici. İnsanların seçim öncesi, seçim sonrası değerlendirmelerin yapıldığı bir dönemde büyüme rakamlarının yüksek olması ülkemiz adına iyi bir tablodur. Bu tablo ileriye dönük ve umut vericidir. Avrupa'nın, Amerika'nın ekonomisinin gerilediği bir dönemde, yaşadığımız bir çok olaya rağmen büyüme rakamlarının umulandan yüksek çıkması başarıdır. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimini de atlattıktan sonra daha yüksek bir ivme kazanacağımızı düşünüyorum."



Yeni Asır