Ekonomi

Dolarda yaşanacak büyük düşüş rekora sahne olacak! Uzman isimden şimdiden tedbir alın ikazı

Dolardaki yükseliş eğilimi ne zaman sona erecek sorusu gündemin ilk sıralarını meşgul ediyor. ABD Merkez Bankası'nın 'şahin' tavırlarıyla hareketlenen dolar Türkiye'nin faiz artırmamaktaki ısrarıyla 16 lira sınırını aşmıştı. Uzman isim dolar kuru düşecek tepiti yaptı. İş dünyası piyasalarda başlayan hareketliliğe kayıtsız kalmayarak yatırımlarını çeşitlendiriyor

Küresel bazda pandeminin etkileri yeni yeni kayboluyor ve bununla birlikte piyasalar da canlanmaya başladı.

İş dünyası piyasalarda başlayan hareketliliğe kayıtsız kalmayarak yatırımlarını çeşitlendiriyor.

Piyasa uzmanları şimdiye kadar yaz döneminde döviz, borsa, kripto para, altın gibi yatırım araçlarında görülen durağanlığın bu sene yerini hareketli bir seyre bırakacağını ifade ediyor.

Amerika, Çin, Türkiye gibi üretime katkı sağlayan ülkelerdeki hareketliliğin daha canlı olması bekleniyor.

Uzmanlar gelecek yaza kadar piyasaların hareketli olacağını öngörüyor.

Peki dolar diğer yatırım araçlarına nazaran nasıl bir seyir izleyecek? Uzman isim yeni tahminini gazetedeki köşesinden duyurdu.

 

"MİLLİ GELİR 800 MİLYARIN ALTINDA"

Doların Türkiye'de nasıl bir seyir izleyeceği tartışılırken Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde , bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,3 büyüdüğü açıklandı. Ekonomideki büyüme rakamlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, artan dolar kurunun milli geliri erittiğini ifade etti.

Öztrak, 2022 yılının ilk üç ayına ilişkin büyüme verileri hakkında, “2022’nin ilk üç ayında TL’deki erime, dolar cinsinden milli geliri yeniden 800 milyar doların altına çekmiş. Dolar cinsinden milli gelir, 2008 seviyelerinde gezinip duruyor. Milli gelirimizi 14 yıldır yerinde saydıranlar, ekonomimizi ilk 20 liginden de düşürdüler. Ekonomi, 2022’nin ilk üç ayında yüzde 7,3 büyümüş. Peki en çok kim büyümüş? Yüzde 24,2 ile finans kesimi… Kur korumalı mevduatla bankaların ödeyeceği faize devleti kefil edenler, kredileri patlatarak milleti borca batıranlar, ‘faiz lobisini’ bir kez daha ihya etmiş.” dedi.

 

 

 

NECMETTİN BATIREL: KUR DÜŞECEK

Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel ise, büyüme rakamlarını değerlendirdiği yazısında, Türkiye'nin "ekonomik krizi" değil "ekonomik canlanmayı" yaşadığını dile getirdi. Batırel söz konusu yazısında, "Rakamlar bize ekonomide kriz değil tam tersi büyük bir canlanma yaşandığını gösteriyor. İmalat sanayii yüzde 78 kapasiteyle çalışıyor. Güven endeksleri 100’ün üzerindeyse iyimserlik güçlenmiştir. İş dünyasının güveni yüksekse üretim de yatırım da istihdam da artar, ekonomi büyür. Net bir şekilde ortada. Ne enflasyon, ne de kurlardaki yükseliş iş dünyasını karamsarlığa itmemiş aksine desteklemiş. Zira fiyat artışları yaz aylarında yavaşlayacak üçüncü çeyrekte TÜFE hızla gerileyecek. Hiç endişe etmeyin kurlar da gevşeyecek, maliyetler de azalacak fiyatlar da düşecek. Rekor artış gösteren yeni mahsuller toplanıyor. Buğdayımız da var, Ayçiçeğimiz de..." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

"YATIRIMCI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK" DEĞERLENDİRMESİ

Ekonomi uzmanları Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı ekonomi paketiyle dolarda aşağı yönlü bir hareket olacağını ifade etti. 16,34 lira doların yeniden 15 lira seviyesine çekileceği öngörülüyor. Doların geleceğiyle ilgili bir analiz yayınlayan Danimarka merkezli çok uluslu finans devlerinden Danske Bank ise, “Türkiye ve Türk lirası için ‘kusursuz fırtına’ an meselesi” raporda doların 20 lirayı görebileceğini iddia etti.

Raporda özellikle kur korumalı mevduatın (KKM) Türk lirasının hızlı şekilde değer kaybetmesi halinde Türkiye ekonomisini mali bir bunalımla baş başa bırakabileceği belirtildi.

“KKM’nin bir sonraki turunun vadesi Haziran'da dolacak ve Türk lirasının son dönemde değer kaybetmesine ve nominal getirilerin yüzde 14 seviyesindeki politika faizinin üzerinde olmasına karşın muhtemelen yatırımcılar çift haneli negatif reel getiriler nedeniyle hayal kırıklığına uğrayacak” değerlendirmeleri yer aldı.

 

 

İstanbul'a dev proje teklifi TBMM'ye sunuldu! Personele ödenecek ücretin detayları da netleşiyor

Altında yaşanacak dev sıçrama tarihi deşifre oldu! Bu fiyatlar hayal olacak uyarısı

Son Dakika! Mazot ve benzine 1 Haziran'da dev zam haberi! Rakamlar ve açıklayan şaşkına çevirdi

Toprak Mahsülleri Ofisi'nden flaş buğday fiyatı açıklaması: Zam kaç lira olacak hesaplanıp açıklandı

TMO'ya verilen taahhüt bitti! Un çuvallarına büyük zam geliyor

TMO'nun buğdaydaki sır alım fiyatı ortaya çıktı: Çiftçi bu habere üzülecek

Emekli ve memur zamlarında hesap 2 ile çarpılacak! Enflasyona eklenecek

Asgari ücrete büyük zam! Net rakamı bizzat çıkıp açıkladı

Ayçiçek yağı 40 lira altına düştü! Market indirimi vatandaştan büyük ilgi gördü