28 / 04 / 2024

Ejder Kervansarayı restorasyon çalışmaları yapıldı!

Ejder Kervansarayı restorasyon çalışmaları yapıldı!

Iğdır' da bulunan ve de Selçuklular döneminde kervan yolları üzerinde yapılan önemli bir mimari eser olan Ejder Kervansarayı restorasyon çalışmaları yapıldı. Mekan, dizi ya da tiyatro yapımcılarını bekliyor...



Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve kentin önemli tarihi değerlerinden biri olan Ejder Kervansarayı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çeşitli restorasyon çalışmaları yapılarak turizme kazandırıldı.


Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Ejder Kervansarayı'nın tanıtımına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu önemli yapıyı Türkiye ve dünya genelinde tanıtmak istediklerini belirtti.


Kervansarayın Ağrı'da bulunan İshak Paşa Sarayı'ndan sonra bölgenin en önemli yapılarından biri olduğuna dikkat çeken Engindeniz, "Bu tarihi saray bundan birkaç yıl önce harabe durumdaydı ama yapılan çeşitli restorasyon çalışmalarıyla görkemli bir yapı ortaya çıktı.  Bizim amacımız bu yapıyı hak ettiği gibi tanıtmak ve bölgenin turizm yapılarının arasında yer almasını sağlamak. Bunun için de dizi ve tiyatro yapımcılarını gelip burada çeşitli çekimler yapmaya davet ediyoruz" dedi.


Sinema, dizi ve tiyatro yapımcılarının Kars'taki Ani harabelerini ve Sarıkamış ilçesini tercih ettiklerini belirten Engindeniz, şunları kaydetti: 


"Yapımcılar burada böyle bir yapının olduğundan habersizdirler. Bizim amacımız kervansarayı tanıtmak ve yapımcıların ilgisini çekip buraya taşımaktır. Eğer bu tür çalışmalar olursa bu tarihi yapıyı biz Türkiye ve dünyaya tanıtacağız. Bu bizim için önemli bir avantaj olacak. Buradan yapımcılara sesleniyorum. 'Burası muhteşem bir yapı. Selçuklu dönemine ait dönemin en güzel yapılarından bir tanesidir. Oldukça güzel ve geniş bir yapı. Türkiye'de birçok yerde çekilen dizi ve sinemalar burada çekilebilir. Eğer burada film çekimi olursa bu yapının Iğdır'a önemli katkısının olacağını düşünüyorum."


Bir televizyon kanalında yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin Ejder Kervansarayı'nda da çekilebileceğini ifade eden Engindeniz, "Kervansaray, Muhteşem Yüzyıl dizisindeki yapıların özelliğini taşıyan bir yapı. Eğer o dizinin bir bölümü burada çekilirse bizim için son derece önemli olacak. Turizmi harekete geçirmiş olacağız. Hazırlayacağımız proje ile komşu ülke ve illeri de işin içine katarak, İran Azerbaycan ve Türkiye motiflerini burada sergilemek istiyoruz. El dokuma, el sanatları ve süs eşyası olabilir. Bunun yanında yöresel yemekleri de burada sergilemek istiyoruz. Bunların hepsini gerçekleştirip insanların ilgisini çekmek istiyoruz" diye konuştu.


AA


Geri Dön