30 / 04 / 2024

Ekim ayında en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı!

Ekim ayında en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı!

Geçen ay 3 milyar 87 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisini, 2 milyar 706 milyon dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 497 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından kamuoyuyla paylaşılan verilere göre, otomotiv endüstrisi geçen ay 3 milyar 87 milyon dolarlık ihracat yaparak sektör olarak liderliği ele geçirdi. Başarılı çalışmalara imza atan otomotiv sektörünü, 2 milyar 706 milyon dolarlık satışla kimyevi maddeler ve mamulleri ikinci sırada izledi. 1 milyar 497 milyon dolarlık ihracata imza atan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise üçüncü sırada yer aldı.

Ekim ayında ortaya çıkan ihracat tablosunda mücevher sektörü de büyük bir başarı örneği gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı yüzde 85'le mücevher sektöründe kayıtlara geçti.

Ekim ayında en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı!

İHRACATIN YÜZDE 69’U SANAYİ GRUBUNDAN

Dunya.com’daki habere göre geçen ay, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 69,3'ünü sanayi grubu gerçekleştirdi. Bu grupta yer alan kuruluşlar yüzde 5,6 artışla 15 milyar 844 milyon dolarlık ihracata imza attılar.

Toplam ihracatın yüzde 14,2'sini oluşturan tarım grubunda yüzde 7,3 artışla 3 milyar 246 milyon dolarlık, yüzde 2,2 pay alan madencilik grubunda ise yüzde 8,7 artışla 502 milyon 209 bin dolarlık dış satım yapıldı.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA YAPILDI

Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 1 milyar 508 milyon dolarlık satışla Almanya zirvede yer alırken, onu 1 milyar 81 milyon dolarla ABD, 1 milyar 27 milyon dolarla Irak izledi. Geçen ay en çok ihracat yapan ilk 3 il sırasıyla 8 milyar 369 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 638 milyon dolarla Kocaeli, 1 milyar 459 milyon dolarla Bursa olarak kayıtlara geçti.

Ekimde ortalama kilogram birim ihracat değeri 1,46 dolar düzeyinde oldu. Nisandan bu yana görülen avro/dolar paritesindeki artışın ihracata pozitif yansıması geçen ay da etkisini gösterdi. Ekimde parite farkı ihracata 643 milyon dolarlık katkı sağladı. Böylece paritenin bu yıl ihracata katkısı 2,4 milyar dolara çıktı.


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön