24 / 12 / 2024

Eko Atlantic, Afrika'nın en büyük şantiyesi!

Eko Atlantic, Afrika'nın en büyük şantiyesi!

Hedef, Atlantik Okyanusu üzerinde 10 kilometrekare büyüklüğünde yapay bir ada kurmak. Son derece modern ve lüks olması planlanan bu yeni şehir, Afrika'nın Dubai'si olmaya aday...



Dünyanın devam etmekte olan en büyük inşaat projesi olarak değerlendirilen Eko Atlantic, 250 bin kişiye konut; 150 bin kişiye işyeri sağlamayı hedefleyen 10 kilometrekare büyüklüğünde yapay bir ada projesi. 


15-20 yıl içinde tamamlanması beklenen adanın, modern ve lüks altyapısı ile Afrika'nın Dubai'si olması bekleniyor. 

Eko Atlantic City'nin ilk gündeme geldiği tarih 2003. Victoria Adası'nın Bar Plajı'nı, erozyondan ve su baskınından korumanın yollarını arayan Lagos yönetimi, yapay bir ada fikrini gündemine aldı. 2003-2005 yılları arasında, Eko Atlantic'in şehir planlamacıları ve müteahhitleri yabancı uzmanlarla bir araya gelip, fizibilite çalışmaları yapmaya başladılar. Adanın geliştiriciliğini South Energyx üstlendi.


Atlantik Okyanusu'ndaki adanın inşaatı bugün başarılı bir şekilde devam ediyor. Suyun derinliklerinden çıkartılan tonlarca kum, yeniden yüzeye enjekte ediliyor. İnşaatın sabit bir yapı kazanması ve dalgaların şiddetinden korunması için yedi kilometre uzunluğunda beton bir duvar kuruluyor. Duvarın ismi "Lagos Duvarı".  

Eko Atlantic projesi sürdürülebilir kentleşme açısından da önemli bir örnek oluşturuyor. Lagos'a bağlı olacak Eko Atlantik, Batı Afrika için yeni ve güçlü bir finans ağı rolü üstlenecek. Adanın inşaatı özel yatırımcıları ve şirketleri bir araya getiriyor. Ortaya çıkacak olan okyanus şehri, 21. yüzyılın harikalarından biri olmaya aday. 

 

Bankalar finanse ediyor

Yapay ada için gerekli olan milyarlarca dolarlık yatırım özel sektör tarafından karşılanıyor. Yatırımcılar arasında First Bank, FCMB, Access Bank PLC ve GT Bank gibi yerel bankalar dışında, BNP Paribas Fortis ve KBC Bank yer alıyor. Bu arada çok sayıda özel yatırımcı da proje ile ilgileniyor.  İhtiyaç duyulan finansmanın bir bölümünün, kurulacak yapay adadaki toprak satışından elde edilmesi planlanıyor. Hükümet ise adanın finansmanına katkıda bulunmuyor. 


Uzmanlar, Eko Atlantic'in ucuz bir şehir olmayacağı görüşündeler; fakat arsa fiyatlarının Nijerya'nın en pahalı bölgeleri olan Victoria ve Banana adalarına oranla daha ucuz olacağını ifade ediyorlar. 

 

Denizden doğan şehir

6 milyar dolar fiyat biçilen adanın reklamı “Denizden doğan şehir” olarak yapılıyor. “Batı Afrika'nın Manhattan'ı” tanımını kullananlar da var. Reklam malzemelerinde kullanılan bir diğer ifadeler şöyle: “Lagos'un klostrofobik şehir ortamı yerine, Eko Atlantic, Atlantik Okyanusu man- zarası, temiz, ağaçlı yollar ve büyük alanlar sunuyor. Lagos'un elektrik kesintileri, su kesintileri, iletişim kopuklukları yerine, Eko Atlantic kesintisiz hizmet sunuyor.” 

Yeni şehrin önemli özelliklerinden birisi, inşaat sırasında çevre dostu malzeme ve teknolojilerin kullanılıyor olması. Eko Atlantic tamamlandığında tamamen temiz ve yeşil bir şehir olacak. Şehir kendi elektriğini ve içme suyunu kendisi üretecek. Kurulacak merkezi hizmet sistemleri sayesinde jeneratör, su ve foseptik tankı gibi ihtiyaçlar ortadan kalkacak.


Nijerya, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında sıralanıyor. Dolayısıyla başkent Lagos'un üzerindeki ağırlığı anlamak zor değil. Eko Atlantic bu kapsamda, iş dünyası ve ticaretin gelişimi için yer yaratacak ve Lagos üzerindeki baskını hafiflemesini sağlayacak. Temiz ve çevre dostu şehir altyapısı ile Eko Atlantic, Nijerya'yı Batı Afrika ekonomisinin lideri konumuna yükseltebilir. Kurulacak olan yeni şehir, yüksek yaşam standartları ile çevre duyarlılığının bir arada olabileceğini ortaya koyması açısından başarılı bir örnek oluşturacak.


DÜNYA


Geri Dön