02 / 05 / 2024

EKODesign Konferansı'na yapı sektöründen ilgi büyük!

EKODesign Konferansı'na yapı sektöründen ilgi büyük!

Yapı sektörünün bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, mimarlık ve yapı sektöründe ekoloji, sürdürülebilirlik, çevre dostu binalar ve uygulamalar konularında başarıyla sürdürdüğü EKODesign Konferansı 'nın dördüncüsünü YEM Etkinlik Salonu 'nda gerçekleştirdi



Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen EKODesign Konferansı 'nda, yeşil binalar ve kentler konusunda uzman dünyaca ünlü yerli yabancı konuşmacılar; ödüllü yeşil bina çalışmaları, bu alandaki yasal düzenlemeler ile güncel ve çarpıcı konu başlıklarını sektörün gündemine taşıdı.

Büyük ilgi gören konferans kapsamında ayrıca, sürdürülebilir tasarım konusuna ilgi duyan ve bu alanda kendilerine yol haritası oluşturmak isteyen sınırlı sayıda sektör profesyoneli için bu yıl ilk kez “Yeşil Bina Tasarımı için Yol Haritası' başlıklı özel bir workshop da düzenlendi.

Büyük ilgi gören ve dünyadaki yeni trend ve uygulamaların ülkemizdeki yeşil yapılaşma örnekleri ve yeni yürürlüğe giren yasal mevzuat ile birlikte ele alındığı konferans; yapı malzemesi, gayrimenkul, mimarlık, mühendislik, planlama alanlarının yanı sıra kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yetkililerini de bir araya getirdi. Konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI dergisi tarafından yayına hazırlanan “Yapıda Ekoloji ” ekiyle bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulundu.

EKODesign Konferansı 2011 GYODER, ULI Türkiye ve çEDBİK 'in katkılarıyla düzenlendi. Konferansı; enerji verimliliği ve kaynakların korunmasıyla ilgili yürüttüğü AR-GE çalışmaları ile binalarda enerji verimliliğine yönelik yenilikçi çözümler sunan BASF – The Chemical Company ve ev aletlerinde ecoPlus felsefesiyle enerji ve su tasarrufu konunda örnek olabilecek ürünler geliştiren, artan çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir doğal kaynakların korunması konusunda somut adımlar atan yenilikçi teknolojiler konusunda lider Siemens Ev Aletleri ana sponsor olarak; akılcı, estetik ve çevreye duyarlı yaklaşımıyla seramik banyo ürünlerinden armatürlere, karolardan küvetlere ve bunları tamamlayan aksesuarlara kadar her alanda ürün geliştiren VitrA-Artema inovasyon sponsoru olarak, yapı bilgi sistemi için geliştirilmiş analiz çözümleri ile tasarlanan binanın çevreye etkisini öngörerek, yapının enerji harcaması ve atık üretimini hesaplayabilen ve her ikisini de azaltabilmeyi sağlayan yazılımlar üreten Autodesk ve sürdürülebilirlik ve ekolojik mimarlığa verdiği destek çerçevesinde Ytong da sponsor olarak destekledi.

EKODesign Konferansı dünyaca ünlü uzman konuşmacıları, ödüllü yeşil bina çalışmaları, çarpıcı gündem konuları ile bu yıl da çok konuşuldu.

Konferansın açılış konuşmaları kapsamında söz alan Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, dördüncüsü düzenlenen 'EKODesign Konferansı'nda kent planlama, mimarlık, mühendislik, gayrimenkul ve malzeme konularının ele alınacağını belirterek konunun geniş kapsamda tartışılacağını ifade etti. Açılış konuşmalarının bir diğerini gerçekleştiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya; Türkiye 'nin kentleşme sürecinin oldukça hızlı ve kontrolsüz olduğuna dikkat çekti. Bu süreçte çevresel problemlerin göz ardı edildiğine de dikkat çeken Gökkaya, “Kentsel gelişim çevresel, ekolojik açıdan da sürdürülebilir olmalıdır ” dedi. Açılış konuşmalarının sonuncusunu gerçekleştiren ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur ise dünyada yaşanan hızlı ve önemli değişim ve dönüşüme değindi. ‘Yeşil Mühendislik ' kavramının dünyada yayılmaya başladığını ve bu anlamda Türkiye 'de de adımlar atıldığını ifade eden Sur, “En önemlisi özel sektör bu konuya varlığını açtı. Pek çok yapı ‘yeşil ' kavramına uygun bir şekilde geliştirmeye çalışıyor ” dedi.

BASF –The Chemical Company 'den Gill Kelleher, ‘Sektörden Gelecek Vizyonları 1 ' başlığı altında gerçekleştirdiği poster sunumunda özellikle ‘yalıtım ' konusu ve BASF tarafından gerçekleştirilen enerji etkin bina örneklerinin üzerinde durdu.
Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya sunumunda enerji ve su tasarruflu yenilikçi ürün teknolojilerinin geliştirilmesi konusundan ve ev aletlerinde potansiyel tasarruf olanaklarından söz etti.

İnovasyon sponsoru VitrA-Artema ise “Blue Life ” felsefesini izleyicilerle paylaştı.

EKODesign 2011 'in ilk panelinde “Türkiye'de Sürdürülebilir Yapılaşma ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ” ele alındı.
Moderatörlüğünü Soyak Holding CEO 'su Emre çamlıbel 'in yaptığı ilk oturumda BES Enerji Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Serkan Emin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Murat Bayram ve İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Genel Koordinatörü Ertuğrul şžen sürdürülebilir yapılaşma, binalarda enerji verimliliği yönetmeliği ve bu alandaki uygulamalara dair detaylı bilgi aktardılar.

EKODesign 2011 'in ikinci panelinde 'çevresel Ürün Deklerasyonu' ve Türkiye'de yapı malzemelerinin 'sürdürülebilirlik' açısından durumu masaya yatırıldı.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Barış Onay'ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Alman Yapı ve çevre Enstitüsü –Institut Bauen und Umwelt (IBU) Yönetim Kurulu Üyesi Hartmut Walther, çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nden (çEDBİK) Yenal Güller, PE International Türkiye Kıdemli Danışmanı Dr. Pınar Erol ve Türk Ytong'un Yön. Kur. Mur. Üyesi F. Fethi Hinginar çevresel ürün deklerasyonu ve ülkemizde yapı malzemesi alanındaki sürdürülebilirlik konularında bilgi aktardılar.
EKODesign 2011 'in “vaka etüdü ” oturumunda ilgi çekici anekdotlar ve yol gösterici teknik detaylar eşliğinde önümüzdeki senelerde 'Sürdürülebilirliği Konuşmak' dileğiyle: Türkiye'den 'Yeşil Bina' örnekleri paylaşıldı.

Konferansta; pek çok LEED sertifikalı binada imzası bulunan son yirmi yıldır sürdürülebilir yapı teknolojileri alanında hizmet veren Atelier Ten Kurucu Ortağı Patrick Bellew, Edinburgh Herriot Watt Üniversitesi 'nden ödüllü mimar, eğitimci Prof. Susan Roaf ve kentsel planlamayı mimarlık, mühendislik ve sosyoloji bilgi alanları ile birlikte ele alan yaratıcı interdisipliner tasarım ofisi Ecosistema Urbano 'nın kurucu ortakları mimar, kent plancıları Jose Luis Vallejo ve Belinda Tato anahtar konuşmacılar olarak söz aldılar.

Etkinliğe dair detaylı bilgi ve fotoğrafları için: www.yapi.com.tr ve www.mimarizm.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.
www.ekodesignkonferansi.com


Geri Dön