Ekonomide yeni yol haritası açıklandı… Türkiye’yi neler bekliyor? Tek haneli enflasyon hedefi ve daha fazlası…
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemine adına yeni yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.Yayımlanan programa göre, 2023 büyüme hedefi yüzde 5, 2024 ve 2025 büyüme hedefi yüzde 5,5 olarak belirlendi
Herkesin merakla beklediği 2023-2025 dönemi ekonomik hedeflerin belirlenmiş olduğu Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan programa göre, 2023 büyüme hedefi yüzde 5, 2024 ve 2025 büyüme hedefi yüzde 5,5 olarak belirlendi.
Bu seneki 2022 enflasyon hedefi yüzde 65 oldu. Buna göre enflasyon hedefi 2023'te yüzde 24,9, 2024'te yüzde 13.8, 2025'te yüzde 9,9 olacak. Son olarak da enflasyonun 2025 sonunda tek haneye düşmesi hedeflendi.
İŞSİZLİKTE TEK HANE HEDEFİ
İşsizlik için hedef 2022 yılında yüzde 10,8 olurken, 2023 yılında yüzde 10,4, 2024 yılında yüzde 9,9, 2025 yılında ise yüzde 9,6 olarak hedeflendi.
KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN DOLARI AŞACAK
Çok konuşulan kişi başına milli gelirin yıl sonunda 9 bin 485 dolar olması hedefleniyor. Açıklanan bu rakamın 2023 yılında 10 bin 71 dolar, 2024 yılında 10 bin 931 dolar, 2025 yılında ise 12 bin 91 dolar olması hedeflendi.
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemi ile ilgili yol haritası niteliği taşıyan yeni Orta Vadeli Program, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yer verilen programda, "OVP'nin temel amacı, Türkiye Ekonomi Modeli'ni esas alarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen büyümenin sürdürülmesi, verimli ve rekabetçi yerli üretim yapısının güçlendirilmesi, ithalat bağımlılığının azaltılması, kalıcı fiyat istikrarına ulaşılması, beşeri sermaye ve işgücü kalitesinin artırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir, kapsayıcı büyüme ile adaletli paylaşıma yönelik ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesidir. Salgın sonrası göreli bir toparlanma eğilimine giren ancak, jeopolitik riskler ve yüksek Enflasyon ile bozulan küresel ekonomik görünüme rağmen Türkiye ekonomisi güçlü büyümesini sürdürebilmiştir. Program döneminde büyüme potansiyelini ve istihdamı artıran, yüksek katma değerli üretimi öncelikli kılan ve ihracat temelli sürdürülebilir büyüme stratejisi kararlı bir biçimde uygulanacaktır. Hizmet gelirlerinde sağlanacak artışın yanında dijital dönüşümü dikkate alarak ithalat bağımlılığın azaltılması, ihracatta ürün ve ülke çeşitlendirmesi ile katma değeri yüksek üretimin desteklenmesine yönelik uygulamaların sürdürülmesiyle cari işlemler açığının kademeli bir şekilde azaltılması hedeflenmektedir" şeklinde yer verildi.
TEK HANELİ ENFLASYON HEDEFİ GERÇEKLEŞECEK Mİ?
Enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesinin hedeflendiği programda enflasyonun düşürülmesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Finansal sistemde tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, sermaye piyasalarının geliştirilmesi yoluyla finansmana erişimin kolaylaştırılması ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması suretiyle finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca program süresince, iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik alandaki çok yönlü etkileri dikkate alınarak ve kalkınma öncelikleri çerçevesinde ekonominin her alanında ve tüm sektörlerde yeşil dönüşüme önem verilecektir. Tarihi yüksek seviyelerine ulaşan istihdam ve işgücünün program döneminde ekonomik aktivitedeki istikrarlı seyir ile artış eğilimini sürdürmesi, aktif işgücü politikaları başta olmak üzere ekonomide gelişen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde meslek edindirici, nitelikli istihdam edilebilirliği ve üretkenliği artırıcı politikalarla işgücü potansiyelimizin azami şekilde kullanılması amaçlanmaktadır." Şeklinde belirtildi.