Ekonomi

Ekonomistler, küresel enflasyonun ne zaman düşeceğini duyurdu! İşte o tarih!

Dünyanın dört bir yanından ekonomistler şu anda küresel anlamda en büyük sorun olan enflasyonun düşüşü için tarih verdi. İşte ekonomistlerin görüş birliğine vardığı o tarih… 2020 senesinde başgösteren ve tüm dünyayı büyük bir şoka sokan pandeminin ardından geçtiğimiz yılın şubat ayında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomiyi hallaç pamuğu gibi dağıttı

Dünya, tarihi bir dönemden geçiyor. 2020 senesinde başgösteren ve tüm dünyayı büyük bir şoka sokan pandeminin ardından geçtiğimiz yılın şubat ayında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomiyi hallaç pamuğu gibi dağıttı. Dünyanın en büyük ekonomilerinde daha önce uzun yıllardır görülmeyen büyük sarsıntılar meydana geldi. Özellikle savaşın ardından hızla yükselen enerji fiyatları, dünya genelinde büyük bir enflasyon dalgasının yayılmasına neden oldu. Peki dünya bundan ne zaman kurtulacak?

Pandemi öncesi ekonomilerinde sözü bile edilmeyen enflasyon, şimdilerde dev ülkelerin en büyük derdi.

Peki dünya bu enflasyon belasından ne zaman kurtulacak, taşlar yerine ne zaman oturacak?

İşte bu sorunun yanıtını, dünyanın dört bir yanından konuyla ilgili görüş bildiren ekonomistler verdi.

Enflasyonla ilgili gözlerin çevrildiği en önemli merkezlerden olan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü (KOF), üç ayda bir gerçekleştirilen "Ekonomi Uzmanları Anketi’nin" aralık ayı sonuçlarını duyurdu.

Ifo’dan yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde enflasyon oranı yeni yılda yüzde 7,1'e, ardından gelecek yıl yüzde 5,8'e, 2026'da ise yüzde 4,5'e gerilemiş olacak.

Araştırmada görüşlerine yer verilen ekonomistlerin, bu sene için enflasyon beklentileri Batı Avrupa için yüzde 5,4, Kuzey Amerika için yüzde 5,2 ve Güneydoğu Asya'da yüzde 5,3 oldu ve küresel ortalamanın oldukça altında kaldığı görüldü.

Diğer yandan, bu yılın enflasyon beklentileri Güney Asya için yüzde 23, Güney Amerika için 25, Kuzey Afrika için 32 ve Doğu Afrika için yüzde 35 ile küresel ortalamanın üzerinde tahmin edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ifo araştırmacısı Niklas Potrafke, değerlendirmesinde, yılın başındaki enflasyona yönelik beklentilerin cesaret verici olduğuna dikkati çekerek “Uzmanlar bir önceki çeyreğe kıyasla enflasyon oranlarının biraz daha düşük olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, enflasyon çok yüksek bir seviyede kalmaya devam ediyor” diye konuştu.

Niklas Potrafke ayrıca, ECB'nin aralık ayında üç temel politika faizinde yaptığı 50 baz puanlık faiz artırımlarının da Avrupa'da enflasyon beklentilerindeki düşüşe katkı sağladığını da vurguladı.

Ifo tarafından yapılan bu ankete Aralık 2022'de 133 ülkeden 1.537 ekonomist katıldığı bildirildi.