05 / 05 / 2024

Ekonomistlerden enflasyona ilişkin ilginç tespit: Enflasyonun yüzde 45’in altına düşmesi çok düşük olasılık!

Ekonomistlerden enflasyona ilişkin ilginç tespit: Enflasyonun yüzde 45’in altına düşmesi çok düşük olasılık!

Ekonomistler bugün açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi. Ocak ayında enflasyon son 11 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ekonomistler enflasyonun bundan sonraki seyrine ilişkin tahminlerini paylaştı.



DÖVİZ KURU RİSKİ!

Ekonomistlerden enflasyona ilişkin ilginç tespit: Enflasyonun yüzde 45’in altına düşmesi çok düşük olasılık!

Ekonomist Atilla Çifter, bu veriler ışığında aylık TÜFE’nin de uzun süredir sürdürülen uluslararası rezervleri eritme politikası bazlı sabit döviz kuruna rağmen yüzde 6,65 olarak gerçekleşmesini enflasyon ile mücadele açısından endişe verici olarak yorumladı. Sabit döviz kuru politikasının mevcut ödemeler dengesi yapısı ile mümkün olamayacağını kaydeden Çifter, döviz kurundaki olası bir şokun ise TÜFE’yi Aralık 2021’dekine benzer bir şekilde arttırabileceği konusunda uyardı.

Çifter’e göre, enflasyonun baz etkisi ile gerilemesi sürdürülebilir değil. Enflasyon ile mücadelede para ve maliye politikalarına dönüşün gerektiğini belirten Çifter, TCMB’nin düşük politika faizi ısrarının enflasyonun en önemli silahını etkisiz kıldığını, parasal genişleme uygulamalarının enflasyon ile mücadelede maliye politikasını etkisizleştirdiğini ifade etti.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi, son açıklanan enflasyon verilerini değerlendirirken, sektörel bazdaki fiyatlamaların önemine dikkat çekti. Çelebi, “Üretici Fiyat Endeksleri maliyet enflasyonunu ortaya koyuyor. Bizim kesinlikle gıda ve ulaştırmadaki sektör bazında fiyat artışlarının ne noktada olduğunu analiz etmemiz şart. Çünkü gıda, direkt insanların alım gücünü ve hayat standartlarını doğrudan etkiliyor” diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön