Ekonomistten “fırsatçılık enflasyonunu” düşürecek yöntem! Herkes uygulayabilir
TÜİK verilerine göre enflasyon Mart ayında yüzde 3,16 geriledi. Yıllık enflasyon ise yüzde 68,50 olarak gerçekleşti. Ancak vatandaşın hissettiği enflasyon hızla artıyor. Ekonomist Tolga Aykut, Türkiye’de yaşanan fısatçılık enflasyonundan kurtulmanın tek yolunu açıkladı. Herkes kolayca uygulayabilir…
TÜİK verilerine göre enflasyon Mart ayında yüzde 3,16 geriledi. Yıllık enflasyon ise yüzde 68,50 olarak gerçekleşti. Ancak vatandaşın hissettiği enflasyon hızla artıyor. Merkez Bankası bugün 818, 2 milyar TL ile tarihi bir zarar açıkladı.
Ekonomist Tolga Aykut, Türkiye’de fiyatlar hızla artarken, tüketimin de devam ettiğine dikkat çekti. Ülke olarak dünyanın en pahalı arabalarını kullanıp, dünyanın en pahalı yakıtını aldığımızı, en pahalı evlerinde oturduğumuzu belirtti. Tüm bunları yaptığımıza göre dünyanın en zengin ülkelerinden biri mi olduk diyerek, gerçek durumu işaret etti. Aykut, ülkede var olan fırsatçılık enflasyonundan kurtamak için yapılması gerekeni açıkladı.
DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKELERİNDEN BİRİ Mİ OLDUK!
İşte Ekonomist Tolga Aykut, https://twitter.com/TolgaAykut15 X sosyal medya hesabından yaptığı o paylaşım:
Ülke olarak dünyanın en pahalı arabalarını kullanıyorduk. ABD’de ya da Avrupa’da Mercedes, BMW, Porsche satın alıp kullanmakla, TR de alıp kullanmak arasında 2-3 kat fark var. Hollywood’da millet, bi havalar son model spor arabalara, ciplere biniyor ama bence biz daha havalıyız. Onlar gelsin de o arabaları burda alsınlar bakalım.
Tabii dünyanın en pahalı arabalarına, dünyanın en pahalı benzinini kullanmak yakışırdı. Biz de ülke olarak dünyanın en pahalı benzini kullanmaya başladık.
Ardından metrekare bazında dünyanın en pahalı evlerinde oturmaya başladık. Beşiktaş’ta ara sokakta hiç bir yer görmeyen 2+1 daire, Manhattan Lexington Avenue’deki 2+1 den daha pahalı hale geldi. Miami South Beach de önüne tekne bağlayabileceğin villa fiyatına Bağdat Caddesi’nde 4+1 adalar ve tsunami manzaralı daire alır olduk.
Son olarak da, dünyanın en pahalı restoranlarına gider ve dünyanın en pahalı yemeklerini yer olduk. 4 Kişilik bir aile, sıradan bir restoranda 3-5 vasat meze ile ortaya 1-2 porsiyon et ya da balık söylediğinde Michelin yıldızlı bir restoranda ödenecekten çok daha yüksek bir ücret ödeyip çıkıyor.
E tüm bu dünyanın en pahalı fiyatlarını güle oynaya ödeyebildiğimize göre de; demek ki biz de, dünyanın en zengin ülkelerinden ve en zengin insanlarından biri olduk. Peki öyle miyiz hakikaten? Yoksa daha mı borçlu oluyoruz?
Arkadaşlar, bu fırsatçılık enflasyonundan kurtulmanın tek yolu tüketmemek. Paran varsa bile, sırf kazıklanmamak ya da eşek yerine konmamak için tüketmemek. Bizler, gezip tozup oralarda geçirdiğimiz zamanları fotoğraflayıp, sosyal medyada paylaşmayı ve hava atmayı sevdiğimiz müddetçe bu fırsatçılık enflasyonu bitmeyecek. Bu arada imkanı olanlar tatillerini yurtdışında yapmaya, oralarda yiyip içmeye başladılar. Bu sefer de ülkeden döviz çıkışı olmuş oluyor. Zaten enflasyonu düşürmek için faizlerin arttırılma sebebi de budur. Tüketimi azaltmak. O yüzden pahalılıktan şikayet edeceğimize, abuk sabuk rakamlı adisyonları paylaşacağımıza bir süre gitmeyerek ve tüketmeyerek bu fırsatçılık enflasyonunu düşürebiliriz. Yoksa bu kısır döngü bitmeyecek ve daha çok uzun yıllar dünyanın en pahalı arabalarını, evlerini almaya, dünyanın en pahalı yemeklerini yemeye devam edeceğiz.
Merkez Bankası 818, 2 milyar TL zarar açıkladı, tarihe geçecek…
Dünya devi altın için yeni tahminini resmen açıkladı! Altın yıl sonunda işte tam bu kadar olacak!
Altında ters dalga! Düşüyor! Altın yatırımcıları endişeleniyor! 15 Nisan 2024 altın fiyatları