Ekonomi

Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...

Kur Korumalı Mevduat sisteminin büyük bir hata ve ekonomik yük olduğunu belirten Prof.Dr. Şenol Başbuşçu, ekonomiyi bekleyen gizli tehlikeyi açıkladı. Dr

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı ve Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye'ye temmuzda net hata noksan kaleminden kaynağı belirsiz 5,5 milyar dolar para girişini "tehlikeli" bulduğunu söyledi. "Kaynağı açıklanamayan paradaki artışın nedeni ilk olarak mülteciler olabilir. İkincisi, gayriresmî altın ticaretinden kaynaklı olabilir. Üçüncüsü, Rusya'dan kayıt dışı olarak gelmiş olabilir" diye konuşan Babuşçu,  net hata noksan gittikçe arttığını, son yıllarda böyle bir durum görülmediğini, ve bu gidişatı çok tehlikeli bulduğunu söyledi.

Bu rakamın bir miktar daha yükselebileceğini kaydeden Babuşçu, "Eğer para Rusya üzerinden geliyorsa Batı'dan yaptırımlar söz konusu olabilir” diye konuştu. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının bütçeye ciddi yük getirdiğini dile getiren Babuşcu, “Yılbaşından sonra bu uygulama bitiyor. Ancak muhtemelen seçime kadar devam ettirilecek. 2023 yılı Haziran ayının sonunda vadesi dolanlar yine dövize dönecek. Bu da yaklaşık 1,3 trilyon liranın dövize dönmesi anlamına geliyor. Ancak ülkede döviz yok, rezerv yok. KKM, döviz sıkıntısına neden olabilir” şeklinde konuştu.

Babuşcu, Gazete Durum'a yaptığı açıklamada Temmuzda 5,5 milyar dolarlık net hata noksan ve KKM hakkında açıklamalarda bulundu. Net hata noksan girişinin seçimle ilişkili olmadığını ifade eden Babuşçu, net hata noksandaki artışın nedeninin mülteciler olabileceğini, ikinci olarak ise gayri resmi altın ticaretinden kaynaklı olabileceğini, üçüncü olarak ise Rusya'dan kayıt dışı olarak gelmiş olabileceğini ifade etti.

Kur Korumalı Mevduat'ın ekonomi için büyük bir tehdit olduğunu dile getiren Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin KKM'yi, liralaşma olarak açıkladığını ancak Kur Korumalı Mevduat sisteminin dolarlaşma olduğunu söyledi. Yılbaşından sonra bu uygulamanın biteceğini ancak hükümetin seçime kadar, altı ay daha, devam ettireceğini tahmin ettiğini kaydeden Babuşçu, "2023 yılı Haziran ayı sonundan itibaren vadesi dolanlar dövize dönecek. Yaklaşık 1,3 trilyon lira para dövize dönmüş olacak. Ancak ülkede döviz yok, rezerv yok. Kur Korumalı Mevduat, döviz sıkıntısına neden olabilir" diye konuştu.

Babuşçu, "KKM, bütçeye ciddi yük getiriyor. Özellikle bu yılın ikinci yarısında ve gelecek yılın ilk yarısında bütçeye ciddi bir yük söz konusu olacak. Yapılan hatadan bir an önce dönülmeli" şeklinde konuştu.

​​​​​​​