01 / 05 / 2024

Ekrem Demirtaş: İzmir, Lojistik Merkezi olabilir!

Ekrem Demirtaş: İzmir, Lojistik Merkezi olabilir!

Ekrem Demirtaş, "İzmir konumu, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı, uygun yatırım alanları, OSB'leri, üniversiteleri, kalifiye işgücü ve Ege'deki diğer yabancı yatırımlar ile birlikte lojistik üs olmaya çok uygun" dedi




İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, lojistik sektörünün, orta uzun vadede büyüme potansiyeli yüksek sektörlerin başında geldiğine dikkat çekerek, İzmir'in de lojistik maliyetleri azaltacak bir lojistik merkeze ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.


İzmir'in ulaştırma alanında gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarının yapılmasının ardından sahip olduğu büyük lojistik potansiyelini ortaya çıkaracağını söyleyen Demirtaş, "İzmir konumu, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı, kentteki uygun yatırım alanları, organize sanayi bölgelerinin konumu, üniversiteler, kalifiye işgücü ve Ege'deki diğer yabancı yatırımlar ile birlikte lojistik üs olmak için gerekli potansiyele sahip" diye konuştu. 


Altyapı eksiklikleri

2012 yılı gümrük verilerine göre yapılan ihracatta, İzmir'in ülke ihracatına katkısının 21.1 milyar dolar ile yüzde 14 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "İzmir'in lojistik potansiyele sahip olmasında ülkemiz dış ticaretindeki rolü son derece önemli" dedi. 

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi ve 1.2 trilyon dolarlık dış ticaret hedefi doğrultusunda, lojistik sektörünün de önemli bir mesafe kat edeceğini belirten Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Mevcut dış ticaret hacmimizin yaklaşık 3 katına ulaşılmasının hedeflenmesi Türk lojistik pazarımızın 2023 yılında dış ticaretimizde hedeflenen büyümeye paralel olarak en az 3 kat büyümesi öngörülüyor. Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda, ihracatın 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması hedefine odaklanmalıyız. Bunun için öncelikle denizyolu ile birlikte demiryolu ve havayolu taşımacılığı gibi alternatif ulaşım yollarının kombine bir şekilde kullanılması ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor."


Intermodal sistem

Ekrem Demirtaş, İzmir'in dünyadaki örneklerden yola çıkarak intermodal taşımacılık sistemlerini kente kazandıracak, özellikle dış ticaret ile uğraşan firmaların lojistik maliyetlerini azaltacak bir lojistik merkeze ihtiyacı olduğunu söyledi. Demirtaş, "Lojistik sektörünün dış ticaret için önemi de göz önüne alarak, İzmir'in Avrupa, Asya ve Ortadoğu ile bağlantılı karayollarına sahip olması, deniz taşımacılığında da avantajlı bir konumda bulunması gelecek yıllarda İzmir'i lojistik sektöründe dünya devletleriyle rekabet edebilecek konuma taşıyacak. İzmir'in otoyol, karayolu ve demiryolunun kesiştiği noktada kurulacak lojistik merkez, gümrüklü sahaları ve hizmetleri ile  İzmir  Alsancak Limanı'nı rahatlatacak" dedi. 


"Çandarlı Limanı devreye girmeli"

Türkiye'nin önemli ihracat konteyner limanlarından birisi olan İzmir Alsancak Limanı'ndan yapılan ihracatın sadece İzmir'in değil Ege Bölgesi'nin de ihracatını kapsadığını belirten Ekrem Demirtaş, "Hatta Marmara ve Akdeniz bölgelerindeki bazı kentlerin bile yüklemeleri İzmir'den yapılıyor. İzmir Alsancak Limanı'nın kapasite ve verimliliğin artırılması, büyük konteyner gemileri için limanın derinleştirilmesi ve limanın yükünün azalması için Çandarlı Limanı'nın bir an evvel devreye girmesi son derece önemli. İzmir'in liman kapasitesinin genişletilmesi ve bağlantı yollarının geliştirilmesi ile ticaret merkezi olma özelliği güçlenecek" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön