09 / 05 / 2024

Ekrem Demirtaş: İzmir'in üzerindeki toz kalkmalı!

Ekrem Demirtaş: İzmir'in üzerindeki toz kalkmalı!

Agora'nın gün ışığına çıkarılması, Smyrna ve Kadifekale'nin kente kazandırılması, kentsel dönüşüm başta olmak üzere daha birçok konuya 2014 çalışma programında yer veren İzmir Ticaret Odası (İTO), kentin 10 yıllık geleceğini de planlayacak.




İzmir'in EXPO adaylığı, kruvaziyer turizmde öncülük, Tarihi Agora'nın gün ışığına çıkarılması, Smyrna ve Kadifekale'nin kente kazandırılması, kentsel dönüşüm başta olmak üzere daha birçok konuya 2014 çalışma programında yer veren  İzmir  Ticaret Odası (İTO), kentin 10 yıllık geleceğini de planlayacak. İTO, kentin gelecek 10 yılı ile ilgili de iki plan üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. İTO Stratejik Planı ve İzmir (2014-2023) İş Hayatı Stratejik Planı olmak üzere iki başlık altında ele alınan çalışmalar İzmir Ekonomi Üniversitesi ile birlikte yürütülecek. 2014- 2017 dönemini kapsayacak olan İTO Stratejik Planı'nda oda üyelerinin başarılarının artırılması için sunulacak hizmetler ile iletişimin artırılması yer aldı. İzmir 2014-2023 İş Hayatı Stratejik Planı'nda ise Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar doların 100 milyar dolarının İzmir'den karşılanması için sektörel analizler bulunacak. İzmir'in gelecek 10 yıl içinde bölgede oynayacağı rol, ekonomik açılımlar, yeni iş sektörleri yaratılması, var olan iş sektörlerine destek sağlanması, uluslararası yatırımcıların kente çekilmesi için yapılması gereken çalışma ve düzenlemeler de dile getirilecek.


Herkese görev düşüyor

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, on binlerce üyesi bulunan İTO'nun kentin en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ve bu kente dair fikir proje, vizyon çalışmalarına imza attığını hatırlattı. Geçtiğimiz yıllarda oda üyelerinin yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımını desteklemek adına önemli bütçeler ayırdıklarını dile getiren Demirtaş, bu yıl aynı desteğe devam edeceklerini, ancak kente cazibe katacak plan ve projelere ayrı bir önem verdiklerini belirtti. Demirtaş, "Ticarete Yön Veren Köklü Bir Kurum: İzmir Ticaret Odası sloganı ile İzmir ekonomisini ve ticaretini daha da büyütmek ve zenginleştirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz" diye konuştu. Bu çalışmalarda önceliği, kentin cazibe noktalarını artırmaya verdiklerini belirten Demirtaş, kentin üzerindeki tozu kaldırmak için herkese görev düştüğünü dile getirdi. 


Kemeraltı'na öncelik verilecek

Tarihi Dalgakıran projesi ile kent gecelerini hareketlendirecek olan İTO, yılın son meclis toplantısında görüşülererek kabul edilen 342 sayfalık çalışma programında 'çarşı' merkezli birçok proje hayata geçirme kararı aldı. Karabağlar, Bornova Balçova, Buca'da semt çarşıları ve sektörel çarşılar planlayan İTO, üyelerinden gelen talepleri dikkate alarak Işıkkent, Doğanlar ve Pınarbaşı Bölgesi'nde yeni ihtisas siteleri kurmak için yer arayışlarını hızlandırdı. Çarşılarla ilgili projede öncelik ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı'na verildi. Tarihi çarşı içinde turistik hareketliliği artırmak isteyen İTO, Başdurak Camii altında Turistik El Sanatları ve El Halıları Çarşısı'nı hayata geçirecek. Başdurak Cami altında bulunan ve İTO'ya tahsis edilen 28 adet dükkan ile birlikte caminin restorasyonu gerçekleştirilecek. Dükkanlar cadde ve sokağa bakan cephelerindeki tente, örtü branda gibi kapatıcı malzemelerden arındırılarak tarihi caminin görünürlüğü sağlanacak. Bu çarşı sayesinde kente gelen turistler, tarihi ortamda el sanatlarının yanı sıra tarihi halı ve kilimleri, kente dair ürün ve objeleri birarada bulabilecek. 


Balık hali için öneri

Çalışma Programı'nda çarşılarla ilgili çalışmalar hakkında önemli bir başlık da 2014'te Güzelbahçe'ye taşınacak Balık Hali'ne ayrıldı. Balık Hali'nin İTO üyesi sektör temsilcileri tarafından işletilmesi için girişimde bulunulacağı dile getirilirken, Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasındaki bölgenin turizm aksı olarak planlandığı hatırlatılarak, İTO'nun bu bölgede kalan hizmet binasının da taşınmasına çalışma programında yer verildi.


El sanatlarına destek

İTO'nun öncü olmaktan duyduğu gururu dile getiren Demirtaş, "İzmir, tarihi ve bugünkü konumu itibariyle nereye gidelim denildiğinde birçok yeri barındıran, hareket uyandıran bir şehir. Kordon'u, Kemeraltı Çarşısı'nı, Tarihi Agora'yı, Kadifekale'yi kent gündemine getirdik. Ancak, İzmir'e neden gidelim dedirtecek şeyleri bulmak, kenti cazibe merkezi haline getirmek zorundayız. Dalgakıran, Turistik El Sanatları ve El Halıları Çarşısı cazibe merkezi projelerinden birkaçı. Herkesin, her kurumun gücü yettiğince elini uzatıp bir yerleri düzeltmesi gerekiyor ki kentimiz ekonomisi, ticareti büyüsün" diye konuştu. 


Yeni Asır


Geri Dön