Ekrem İmamoğlu'ndan Ayasofya tapusu açıklaması!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis kürsüsünden Ayasofya’nın 19 Kasım 1936 tarihli tapusunu göstererek “Büyük harflerle ‘Ayasofya Kebir Cami’ diye tapu düzenleniyor. Toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu, Ayasofya ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yurt dışına İstanbul kentinin “şehri emini” olarak, “Şu bilinsin ki Ayasofya kararının Türkiye’nin kendi egemenlik hakları üzerinden alınmış bir karar olduğu ve buna hiç kimsenin müdahale etme yetkisinin olmadığını bütün dünyaya duyururum” çağrısında bulundu.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi'nde toplanan İBB Meclisi Temmuz ayı oturumlarının ikinci bileşimini yönetti.
İmamoğlu, meclis oturumunda gündemdeki Ayasofya kararı ve Fatih Sultan Mehmet'in satın alınan tablosu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ayasofya'nın 1453'te Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiği günden beri cami olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Benim vicdanımdaki tanımı budur. Hayatımın her evresinde ben Ayasofya camii dedim. Aynı zamanda İstanbul medeniyetinin dünyaya mal olmuş bir değeridir. Onun için benim bütün konuşmalarımda ifadem Ayasofya cami derim” diye konuştu.
İmamoğlu, Fatih'in emaneti olan İstanbul'un İngiliz işgalinden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurtardığını anımsatarak, “Bu süreç olmasaydı gerçekten bambaşka bir noktada olabilirdik. Allah korusun. Her birimiz özgürlüklerimize, inanç, yaşam özgürlüklerimize o kadar tutkunuz ki hiçbirimiz buna müsaade etmeyiz" dedi.
TAPUYU GÖSTERDİ
İmamoğlu, 19 Kasım 1936 tarihli Ayasofya'ya ait tapuyu kürsüden göstererek, “Vasfı ibaresinde türbe diye tarif edildikten sonra hem de büyük harflerle ‘Ayasofya Kebir Cami' diye tapu düzenleniyor. Toplum belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur. Türkiye'de muhafazakar olduğunu ifade eden bazı kanallar ‘ilk defa namaz kılınacak' yazıyor. 30 yıldır orada namaz kılınıyor. Ben orada bir vakit namazı kılmış bir insanım. 30 yıldır içerisinde mescit var. Orada 5 vakit ezan okunuyor. Bugünün gündeminde bunu söyleyenler Ayasofya camii ibadete açılması üzerinden olmayanı olmuş gibi göstermek tümüyle suni gündem yaratmaktır” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE GERİ DÖNELİM
Danıştay'ın aldığı kararla beraber, “Ayasofya açıldı” demenin yanlış olduğunu belirten İmamoğlu “Zaten bu karar alınırdı ve yapılırdı. Böyle bir yöntem seçildi. 18 yıldır bu ülkeyi yönetenler hatta bir yıl önce ‘böyle bir şeyin yapılması yanlıştır' diyenler bugün konuşma yaptı. Hayırlı uğurlu olsun. Ülkede milletine manevi huzur getirecekse dünyadaki her ülkede her inanca da manevi bir huzur katacaksa. Gerçekten hayırlı uğurlu olsun. Hayırlı olsun derken her birinizi Türkiye'nin gündemine dönmeye davet ediyorum. Türkiye'nin işsizlik, yoksulluk, açlık gündemi vardır” şeklinde konuştu.
DIŞ DÜYAYA ÇAĞRI
Yurt dışına İstanbul kentinin “şehri emini” olarak çağrıda bulunan İmamoğlu, “Şu bilinsin ki Ayasofya kararının Türkiye'nin kendi egemenlik hakları üzerinden alınmış bir karar olduğu ve buna hiç kimsenin müdahale etme yetkisinin olmadığını bütün dünyaya duyururum. Bu kararlar, Müslüman yurttaşlarımızın veya ülkemizi ziyaret eden misafirlerimiz için inançlarını yerine getirmeleriyle ilgili olarak kısıtlılık ve olanaksızlık yoktur” diye konuştu.
UNESCO'YE SESLENDİ
İmamoğlu UNESCO'ya da “Eğer bizi zedeleyici bir karar alma girişimi varsa bu bizim takibimizdedir. UNESCO kararları çerçevesinde aykırı bir işleme de tabii tutulmamaktadır. Yine ibadet saatleri dışında Ayasofya camii ibadet alanları dışında da ziyaret açık olacaktır. Bu ibadet mekanlarında dini vecibeleri yerine getirme konusunda da hiçbir kısıtlama yoktur. Biz Avrupa'nın veya dünyanın başka ülkelerinde bu konuyu kendine malzeme edinip Müslüman insanlarımızın ibadetlerine dönük yanlış bir hareketi kınarız. Ve buna dönük toplumumuzun bir bütün olduğunun altını çizmek isterim” değerlendirmelerinde bulundu.
İBB'den Kanal İstanbul planlarına itiraz!
Ayasofya'nın imar planlarının Ayasofya Camisi ve Külliyesi olarak değiştirilmesi teklif edildi!