03 / 05 / 2024

Ekrem İmamoğlu'ndan konut ve tapu müjdesi!

Ekrem İmamoğlu'ndan konut ve tapu müjdesi!

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu kentsel dönüşüm sürecinde yapacakları gelişmeleri anlattı.



CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu kentsel dönüşüm çözümlerini anlattı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İmamoğlu'nun konuşmasından ana başlıklar şu şekilde:

Tapu ve konut müjdesi

"KİPTAŞ güvencesi ile vatandaşımız evlerine kavuşacak. Dar gelirli aileler merkezi yerlerde bin TL’ye oturabilecekler. İBB’nin dar gelirlilere yönelik somut bir politikası yok. Bu şehrin yoksullarının barınma sorununu çözeceğiz. İstanbul’un her iki yakasında İBB’nin mülkiyeti olan yerlerde 15 bin konut üretilecek. Bu bölgelerdeki kira fiyatları da makul seviyede olacak."

İstanbul'a kültür sanat meclisi kurulacak

"İstanbul Kültür-Sanat Meclisi’ni kuracaklarını söyleyen İmamoğlu, "Kent iki kat büyüdü ama tiyatro salonları yerinde saydı. Mevcut 11 adet Şehir Tiyatrosu’nu, iki kat artırıp 22’ye çıkaracağız. Gezici Tiyatro ile tiyatro sahnesini İstanbul’un her mahallesine ulaştıracağız. Kadın ve çocuklar için gündüz ücretsiz gösterimler olacak. Hasanpaşa gibi, Zeytinburnu, Dolmabahçe, Yedikule vb. gazhaneler, endüstri mirasımızın korunması ve İstanbulluların sosyal ve kültürel gereksinimleri doğrultusunda etüt edilerek değerlendirilecek. Düşünebiliyor musunuz, İstanbul gibi önemli bir kentin uluslararası ölçekte marka değerine sahip bir festivali bile yok. İstanbul’u bir festivaller kenti yapacağız. Müzik, Sinema, Tiyatro gibi sanatın her dalından, gastronomi vb. kültürel alanlar, dijital ve teknoloji konulu yeni trendlere kadar çok sayıda festivali ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde kente kazandıracağız."

Megabüs ile güçlenecek

"TEM otoyolunu toplu taşımayla, MEGABÜS’le güçlendireceğiz. Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Sultangazi’den, Ümraniye, Sultanbeyli’ye kadar yaklaşık 3 buçuk milyon kişiye hizmet edecek. TEM kuzeyinde ve güneyinde İstanbul Kart ile binilebilecek paratransit yani dikey, express servis bağlantıları ile vatandaşı Megabüs hattındaki Transfer Merkezlerine taşıyacağız. Böylelikle, mevcut metrobüs hattına olan talep azalacak ve bütünleşik iki ana aksla İstanbul halkı kentin bir ucundan diğerine konforlu bir şekilde hızla ulaşabilecek. Megabüs hattında yerli ve temiz enerjili, hybrid teknolojisine uyumlu, yüksek taşıma kapasiteli araçlar kullanacağız.

630 kilometre metro hattı, 11 yeni füniküler hat ile bağlayarak, 5 yılın sonunda vatandaşlarımızın yüzde 90’ının evinden, işinden, okulundan yürüyerek bir metro durağına erişebileceği bir İstanbul olacak. Yıllardır ihmal edilen deniz ulaşımı. Bakın her tarafı deniz olan bu kentte deniz ulaşımının payı yüzde 8’lerden yüzde 3’lere düşmüş durumda. Deniz ulaşımını, Marmara Denizi’ne paralel, hızlı araçlar ile destekleyeceğiz. Atıl olan tüm iskelelerle birlikte, yeni iskeleler açacak ve bunları raylı sistemle entegre hale getireceğiz. Füniküler hatlarla İstanbul’un tepelerini deniz iskelelerine indireceğiz."

Yeşil alanlar çoğaltılacak

Toplu ulaşımı tamamen engelli erişimine uygun hale getireceklerini söyleyen İmamoğlu, "Engelli vatandaşlarımız evlerinden çıkıp kentin her yerine güvenle seyahat edecek, herkes gibi İstanbul’un güzelliklerinden dilediğince yararlanabilecek. Yeşil alanlarla bütünleşik, toplu ulaşım ile entegre toplam 500 kilometre uzunluğunda bisiklet yollarımız olacak. İstanbul’a kazandıracağımız yeni 'Yaşam Vadileri', aynı zamanda insanların yürüyerek ya da bisikletle bir yerden bir yere güvenli bir şekilde erişebileceği doğal parkurlar olacak. İstanbul’un beton yığınları içerisinde yeşile hasret kalmasına izin vermeyeceğiz. İstanbul’un kuzey ormanlarını, Validebağ gibi mevcut korularını, Aydos, Park Orman gibi kent içinde kalan büyük orman alanlarını, park alanlarını kesinlikle el değmeyecek şekilde muhafaza edeceğiz ve yeni alanlar kazandıracağız.

İstanbul’a kazandıracağımız 15 yeni Yaşam Vadisinden bahsediyorum. Beylikdüzü’nde başardığımızı, İstanbul’un tümüne yaymaktan bahsediyorum. Maalesef, İstanbul’un birçok ilçesinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1 metrekarenin altında. Örneğin Esenler, örneğin Bağcılar. İstanbul’daki yeşil alan miktarını derhal dünya standartlarına yükselteceğiz. Sadece 15 Yaşam Vadisi ile 20 milyon metrekare yeni yeşil alanı bu kente kazandıracağız. Bu alanlar ile aynı zamanda, kentin imara açılmış deprem toplanma alanlarını yeniden İstanbul’a kazandırmış olacağız. İstanbul’un kuzeyinde 70 kilometrelik bir yeşil koridor oluşturacak, böylelikle hem İstanbul’un akciğerlerini koruyacak hem de kazandıracağımız yeşil alan miktarını 30 milyon metrekareye çıkaracağız.

Kentte işlevini kaybetmek durumunda kalan havalimanı, askeri alan, taş ocağı gibi bölgeleri, bütüncül bir plan dahilinde, katılımcı bir tasarım süreci ile orman, yeşil alan ve park fonksiyonu ağırlıklı olmak üzere İstanbul halkına kazandıracağız. Mahalle içerisinde atıl kalan uygun alanları mahallelinin çoluk çocuk bir araya gelebileceği, nefes alabileceği Cep Parklara dönüştüreceğiz. Tüm bunlarla birlikte İstanbul’da kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkaracağız. Bu bir hayal değil. İnanın, başaracağız." diye konuştu.

'İmar yolsuzluklarını hep birlikte engelleyeceğiz'

İmamoğlu, "İmar yolsuzlukları ile ne yazık ki İstanbul’a ihanet ettiler. Bu muhteşem emanete ihaneti hep birlikte engelleyeceğiz. İstanbul yarın deprem olacakmış gibi hazır olması gereken bir kent. Zaman kaybediyoruz. Yapacak çok işimiz var. Birçok haberi de yapıldı. İstanbul’un toplanma alanları imara açıldı. Hangi kurumun nereye, nasıl müdahale edeceği bile belli değil.

Afet bilgi sistemi tüm İstanbul’da yürürlüğe girecek. Yeni meydanlar ve kamuya kazandırılacak yerler ile afet toplanma alanları oluşturacağız. İlk yardım eğitimi almayan kimse kalmayacak. Beylikdüzü’nde yaptık, İstanbul’da da yapacağız. İstanbul’un mahallelerde türlü türlü sıkıntılar mevcut. İnsanlarımızın birçoğu kentsel dönüşümün adını bile duymak istemiyor. Vatandaşımızın bu tedirginliğini ortadan kaldıracağız. İstanbulluya yerinde yaşama garantisi alacağız. İBB olarak kimseyi yalnız bırakmayacağız. Garantör görevini kendimiz sağlayacağız" ifedelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu: Dar gelirliler 500 TL kirayla oturabilecek!

Ekrem İmamoğlu: İstanbul İmar Yönetmeliği'ni yeniden düzenleyeceğiz!


Geri Dön