Sektörel

Eksik malzeme kullanan müteahhitlik yapamayacak

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, müteahhitlik sistemine çeki düzen vermek amacıyla yeni İmar Yasa tasarısı hazırladı

Hükümet, İmar Yasası'na da el attı. Müteahhitlik sistemine çeki düzen vermek isteyen hükümet, malzemeden çalarak insan hayatını hiçe sayan müteahhitlere meslekten el çektirecek. Bu çerçevede Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yeni İmar Yasa tasarısı hazırladı.

Bakanlar Kurulu'nda geçen hafta imzaya açılan tasarı, müteahhitlerin sicilinin tutulmasını ve büyük ihalelere giren müteahhitlere sicil araştırması yapılmasını öngörüyor. Buna göre, bozuk ve eksik malzeme kullanan kişi bir daha müteahhit olamayacak. Yeni düzenlemeyi yorumlayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Önüne gelen bundan sonra müteahhit olamayacak" dedi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin müteahhitlik sisteminden başlaması gerektiğini belirterek,"Türkiye'de artık müteahhitlik sistemine çeki düzen vereceğiz. Bozuk malzeme kullanan müteahhit, sistemde kalamayacak. Dürüstlük en önemli ilke olacak" dedi.

İki yıllık geçiş süresi

İşte tasarıdaki önemli ayrıntılar:

-Müteahhitler iş yapabilmek için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan belge alacak. Belgesi olmayan müteahhit iş yapamayacak.

-Bakanlık, müteahhitleri yapıdan, kullandığı malzemeye ve iskan aşamasına kadar adım adım izleyecek.

-Bakanlık, müteahhitlere ilişkin sicil tutacak ve büyük ihalelere girecek müteahhitler bu sicil üzerinden denetlenecek.

-Müteahhit olmak için belli kriterler konacak. Herkes müteahhit olmayacak. Bu kriterler, ikincil mevzuatta düzenlenecek.

-Bir kişi eğer malzemeden çalarsa, bozuk malzeme kullanırsa, ya da yapım tekniklerinden bir kısmını atladığı için yaptuğı binanın yıkılmasına neden olursa bir daha müteahhitlik yapamayacak.

Tapuda bürokrasi çilesi sona eriyor

28 Kasım 2009'a kadar kat irtifakı tapusunu kat mülkiyetine çevirmeyenlere 1000 TL'lik ceza öngören yasal düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Yeni düzenleme, kat mülkiyeti almak için izlenen tüm bürokratik işlemleri ve 17 çeşit belge toplanmasını da sonlandırıyor. Demir,"Artık vatandaş, bu çileyi yaşamayacak. Kat irtifakına ilişkin tüm işlemler, belediye tarafından yapılıp, tapu müdürlüklerine gönderilecek. Vatandaşa da kat mülkiyeti belgesi mektupla gönderilecek" diye konuştu.

Ebru Çekiç/Akşam