Emlak Terimleri

Ekspertiz lisansı nasıl alınır?

Ekspertiz lisansı nasıl alınır?: Konut değerleme veya gayrimenkul değerleme lisansı alabilmek için öncelikle dört yıllık bir üniversiteden mezun olma şartı bulunuyor. Lisans alındıktan sonra bankalar için ekspertiz raporları hazırlanabiliyor...


Ekspertiz lisansı nasıl alınır?


Gayrimenkul ekspertizi, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin ya da gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerleme günündeki olası değerinin bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Örneğin, bankaların ev alacaklar için verdikleri kredilerin değerlendirmesinde gayrimenkul uzmanlarının yaptığı değerlemeler dikkate alınıyor. Peki söz konusu bu ekspertiz lisansı nasıl alınır? diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım:


Gayrimenkul ekspertiz lisansı nasıl alınır?


Konut değerleme veya gayrimenkul değerleme lisansı alabilmek için öncelikle dört yıllık bir üniversiteden mezun olma şartı bulunuyor. Bu konuyla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu'nun resmi internet sitesinden lisanslama sınavları bölümünden sınavlar, başvurularda izlenecek yol, verilmesi gerekli dersler, sınav tarihleri gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Konut ekspertizi uzmanı olarak lisans belgenizi alabilmeniz için bir yıl, gayrimenkul değerleme uzmanı olarak lisans belgesini alabilmeniz için üç yıl değerlemede çalıştığınızı belgelemeniz gerekiyor.


Belirtilen süreleri tamamlar, sınavlarda başarı gösterip lisans belgenizi de alırsanız gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışabilir veya kendiniz bir gayrimenkul değerleme şirketi kurar, bankalar için ekspertiz raporları hazırlayabilirsiniz.



Ekspertiz değeri nedir?
Ekspertiz raporu zorunlu mu?
Ekspertiz ne zaman gelir?