Emlak Terimleri

Ekspertiz raporu zorunlu mudur?

Konut kredisi kullanımlarında bankalar müşteriden, evin değer tespiti için konut kredisi ekspertiz raporu talep ediyor. Peki, ekspertiz raporu zorunlu mudur?

Ekspertiz raporu zorunlu mudur?

İpotek tesisi gerçekleşecek olan gayrimenkulün eksper adı verilen uzman kişiler tarafından taşınmaz bilgilerinin, takyidatların, yaş ve konum gibi özelliklerinin belirtildiği ve taşınmazın değerinin belirlenmesini sağlayan rapora ekspertiz raporu deniyor. 


Ekspertiz raporu tamamlandıktan sonra bankaya sunuluyor.  Banka bu rapora göre taşınmazın krediye uygun olup olmadığı, hangi miktarda kredi kullandırılabileceğini belirliyor. 


Mortgage yasasına göre bu değer biçme işleminin bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmesi gerekiyor.  Bankalar yasa gereği tarafsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden  bu hizmeti satın alıyor.  


Yani evinize değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil aksine bağımsız bir kuruluşun görevlisi olarak karşımıza çıkıyor. Görevlendirilen eksper, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olmak zorunda oluyor. 


Aksi durumlarda konutunuza biçilecek değer beklenenden düşük çıkabileceği gibi sonrasındaki işlemlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz de artıyor. Peki, ekspertiz raporu zorunlu mu?


Ekspertiz raporu zorunluluğu... 

Ekspertiz raporu, konut kredisi kullanımında zorunlu olarak gerçekleştirilen adımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.  Konut kredisini verecek olan banka ekspertiz raporu incelemeleri ile müşterisinin konut kredisi alıp alamayacağını belirliyor. 


Konut kredisi alabilen müşterilerin ise ne ölçüde kredi kullanacakları yine ekspertiz raporu sonucu belirleniyor. Genel olarak bankalar evin yasal değerinin yüzde 75’i kadar konut kredisi verebiliyor. Geriye kalan kısım ise kredi kullanıcılarından peşin olarak talep ediliyor. 


Konut kredisi ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com