8 soruda ekspertiz raporu!
Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin almak istedikleri evin mali değerini belirleyen rapora ekspertiz raporu deniyor. Peki ekspertiz raporu nasıl alınır? Ekspertiz raporu için gerekenler neler? Ekspertiz rapor ücreti ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
Ekspertiz, taşınmaz malların değerini tespit ediyor. Konut kredisi kullanmak isteyen kimselerin kredi kullanım süreçlerinde, ekspertiz raporunu almaları gerekli oluyor.
Peki ekspertiz raporu nasıl alınır? Ekspertiz raporu için gerekenler neler? Ekspertiz rapor ücreti ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
1- Ekspertiz raporu nasıl alınır?
Ekspertiz başvurusu istenilen bir firmaya veya bankaya yapılabiliyor. Banka da eksper işleri için anlaşmalı olduğu ekspertiz firmasına istenilen raporu çıkarttırabiliyor.
2- Ekspertiz raporu için gerekli belgeler nelerdir?
-Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir)
-Gelir belgesi
-Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası
-İkmetgah belgesi (Adınıza düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabilir)
3- Ekspertiz raporu zorunlu mudur?
Ekspertiz raporu, konut kredisi kullanımında zorunlu olarak gerçekleştirilen adımlardan birisi oluyor. Konut kredisini verecek olan banka ekspertiz raporu incelemeleri ile müşterisinin konut kredisi alıp alamayacağını belirliyor.
Konut kredisi alabilen müşterilerin ise ne ölçüde kredi kullanacakları yine ekspertiz raporu sonucu belirleniyor. Genel olarak bankalar evin yasal değerinin yüzde 75’i kadar konut kredisi verebiliyor. Geriye kalan kısım ise kredi kullanıcılarından peşin olarak talep ediliyor.
4- Konut ekspertiz ücreti 2017 ne kadar?
Geçtiğimiz sene 415 TL olan konut ekspertiz ücreti 2017 yılında 445 TL olarak tahsil edilecek. Bu ödemenin yapılmasının ardından hazırlanan rapor sonrasında bankaya gönderiliyor. Bankaya gönderilen raporlar inceleniyor. İnceleme sonrasında eğer rapor onaylanırsa, kredi tutarı da tüketiciye teslim ediliyor.
5- Dükkan ekspertiz ücreti 2017 ne kadar?
Geçtiğimiz sene 457 TL olan dükkan ekspertiz ücreti 2017 yılında 489 TL oldu. Dükkan alım satım süreçlerinde ekspertiz raporu için 489 TL bedel ödenmesi gerekiyor.
6- Ekspertiz raporunda nelere bakılır?
Bir gayrimenkulun değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlar dikkate alınır;
*Gayrimenkulün açık adresi
*Kime ait olduğu /türü
*Kaç yaşında olduğu
*İmar durumu
*Ulaşım özellikleri
*Fiziki durumu
*Altyapısı
7-Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?
Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi; yasalarla bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında güncelliğini yitiriyor.
Bu sürenin geçmesi halinde ekspertiz raporunun yeniden hazırlatılması, taşınmazın değerinin güncelliği adına fayda sağlıyor.
8-Ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Kredi kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan yanlış ekspertiz raporu nun düzenlenmesi neticesinde, buna bağlı olarak konut kredisi daha az çıkabiliyor.
Yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için, bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabiliyor. Dava sonucunda, mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yaparak, evin değerini belirliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com