Emlak Terimleri

Ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Ekspertiz süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşacak ziyaretçilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Ekspertiz süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşacak ziyaretçilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.  Konut kredisi başvurunuz değerlendirilirken bir çok etken göz önünde bulunduruluyor.


Bunlardan biri de satın alacağınız konutun değeri olarak biliniyor. Çünkü kullanacağınız kredi, satın alacağınız evin değerinin sadece yüzde 75’ini kapsıyor.   Mortgage yasasına göre bu değer biçme işlemi bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmesi önem teşkil ediyor. 


Bankalar yasa gereği tarafsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden  bu hizmeti satın alıyolr. Yani evinize değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil aksine bağımsız bir kuruluşun görevlisi oluyor. Görevlendirilen eksper, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olmak zorunluluğu bulunuyor. Aksi durumlarda konutunuza biçilecek değer beklenenden düşük çıkabileceği gibi sonrasındaki işlemlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz de arttırabiliyor. 


Hazırlık sürecinden sonra rapor aşaması başlıyor. Hazırlanan rapor sonrasında bankaya gönderiliyor ancak her bankanın rapor formatı farklı oluyor. Bu  formata uygun tamamlanan ve gönderilen raporlar banka tarafından incelemeye alınıyor. İnceleme sonrasında eğer rapor onaylanırsa, kredi tutarı tüketiciye iletiliyor. Tüketici, bankadan ipotek tesisine ilişkin belgeleri alıyor ve tapu işlemleri başlıyor.


Konut kredisi, takip ve dikkat gerektiren süreçlerden oluşuyorr. Bu süreçlerde uzman bir danışmandan destek almanız işlemlerinizi kolaylaştıracak ve evinize daha kolay ulaşmanızı sağlıyor. Peki, ekspertiz raporunda nelere bakılır?


Bir gayrimenkulun değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlar dikkate alınır; 


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı



Ekspertiz raporu neden alınır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com