05 / 05 / 2024

El-Halil'de Yahudi mahallesi projesini protesto eden Filistinlilere müdahale!

El-Halil'de Yahudi mahallesi projesini protesto eden Filistinlilere müdahale!

İsrail askerleri, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın El-Halil kentinde Yahudi mahallesi projesine karşı gösteri düzenleyen Filistinlilere saldırdı.



İşgal altında bulunan Batı Şeria'nın El-Halil kentinde  Eski Şehir bölgesinde bir grup Filistinli, İsrail'in hayata geçirmeyi planladığı Yahudi mahallesi projesini protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi. Gösterici ekipler İsrail karşıtı sloganlar attı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; görgü tanıkları ifadelerinde, İsrail askerleri gösteri düzenleyen Filistinlilere plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Bölgede yaşanan olaylarda şu ana kadar yaralı olup olmadığı hakkında açıklama yapılmadı.

İsrail projesine karşı Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih'in çağrısının ardından El-Halil'de bulunan devlet daireleri ve eğitim kurumlarının yanı sıra özel işletmeler ve dükkanlar da bugün kepenk indirmişti.

- El Halil'de Yahudi mahallesi projesi

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, 1 Aralık'ta El Halil'de yeni bir Yahudi mahallesi kurulmasını onaylamıştı.

Bennett' tarafından onaylanan projeye göre söz konusu mahallenin, El Halil'in merkezinde 1994 yılındaki El Halil katliamının ardından İsrail tarafından kapatılan El-Cümle (El-Hisbe) Çarşısı'na kurulacağı açıklamıştı.

Bu adım sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 18 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği "işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmedikleri" şeklindeki açıklamasından sonra tepki aldı.

- Trump'ın seçilmesinin ardından Yahudi yerleşim faaliyetleri hız kazandı

Tel Aviv yönetimi, Donald Trump'ın ABD Başkanı olarak göreve başladığı 2017 yılı tarihinden itibaren işgal altında bulunan Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi hızlandı.

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 252, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'te de 13 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yer alıyor. Bölgede 600 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altında yer alan topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı görülüyor

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yasa Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014 yılında durmuş ve bütün çabalara rağmen yeniden çalışmalara başlamıştı.


Geri Dön