23 / 12 / 2024

Elazığ OSB'de 5. kısım imara açıldı!

Elazığ OSB'de 5. kısım imara açıldı!

Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, "Dört kısımdan oluşan bölgemiz yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. 215 hektar alandan oluşan beşinci kısım ise imara açıldı" dedi.



Elazığ OSB, 335 hektarlık dört kısımda yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bölge yeni yatırımlar için genişleme çalışmalarını sürdürüyor. Bölgenin 1990'lı yıllardan 2010 yılma kadar 65 işletmeye, 2014 yılında da 130'a ulaştığı bilgisini veren Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, "Dört kısımdan oluşan bölgemiz yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. 215 hektar alandan oluşan beşinci kısım ise imara açıldı" dedi. Genişleme için bakanlık işlemlerinin tamamlandığını kaydeden Öztürk, "İlave alanlar ile ilgili imar planı ve parselasyon planlarının çalışmalarını da bitirdik. İhalesi yapılan altyapı için çalışmalar başlatıldı" diye konuştu. 


İlave alanla işletme sayısının 200'ün üzerine çıkmasını planladıklarını aktaran Suat Öztürk, "2010 yılından beri Türkiye'nin gerçekleştirdiği büyüme ortalamasının çok üzerinde büyüme gösteren Elazığ OSB'deki gelişmeler, elektrik enerjisi tüketim değerleriyle de teyit ediliyor" şeklinde konuştu. Öztürk, artan elektirk tüketiminin Elazığ OSB'nin Türkiye büyüme rakamlarının en az dört katı daha fazla büyüdüğünü gösterdğini öen sürdü. OSB'nin Türkiye'nin en aktif bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Suat Öztürk, "2023 hedeflerine ulaşmak için Elazığ OSB, yıllık yüzde 8'in üzerinde büyüyor" dedi. 


"Lojistik merkez kurduk" Limana uzak illerin sanayi üretimi açısından önemli problemlerinden birinin yüksek navlun giderleri olduğunu dile getiren Suat Öztürk, navlun giderlerini düşürmek amacıyla bölge içinde antreposu bulunan bir demiryolu yükleme boşaltma istasyonu ve lojistik merkez oluşturduklarını bildirdi. Bu merkezin, karayoluna göre yaklaşık yüzde 45 nakliye avantajını işletmelere sunduklarını anlatan Öztürk, yatırımcıya sunulan bir diğer avantajın da bölge müdürlüğü içindeki Gümrük Müdürlüğü olduğunun altını çizdi. Gümrükleme ile ilgili tüm işlemlerin burada yapılabildiğini aktaran Öztürk, "Bu hizmetle işletmelerin müşavirlik hizmetleri ve diğer maliyetlerini düşürerek, liman illerine göre avantaj sağladık. Bünyemizde bulunan meslek yüksekokulu, ortak sağlık ve iş güvenliği birimi, firmaları devlet destekleri konusunda bilinçlendiren danışmanlık hizmetleri de yine birçok OSB'de bulunmayan birimler" şeklinde konuştu.

 

Üreten Türkiye modeli oluşturularak, Başbakanlık Yatırım Ajansı'mn batıdaki illerin yanında, doğudaki illerin de odak sektörleri tespit etmesi gerektiğini dile getiren Suat Öztürk, bu odak sektörlere yönelik envanterlerin ortaya konması ve üretim kültürlerinin de yok sayılmaması gerektiğini ifade etti. Dış ticaret açığındaki en büyük kalem olan enerji için EPDK'nm proaktif hale getirilmesi gerektiğini savunan Öztürk, güneşlenme süresi yüksek illerde, Güneş Enerji İhtisas OSB'ler kurulması gerektiğini aktardı. Teşvik yasasında da bu duruma özellikle dikkat edilmesinin önemli bir nokta olduğunu kaydeden Öztürk, "Aslında yapılan çalışmaların tamamı illerin veya bölgelerin pazarlanmasıdır. Pazarlamanın yapılabilmesi için önce envanter ve kapasitenin çıkarılması gerekir. Her ilde odak sektör gelişimleri raporlanmalı. İmalat ve hizmet sektörleri ayrıştırılmış bir KOSGEB oluşturulmalı." görüşünü dile getirdi. 


Öte yandan OSB'lerde kalkınma ajansı ve KOSGEBirtibat bürolarının tüm yetkilerle donatılmış bir şekilde kurulmasını isteyen Suat Öztürk, "Ayrıca bu kurumlara bağlı çalışan ihracat timleri, pazarlama timleri ve üretim planlama timleri oluşturulmalı. İhracat hedeflerine ulaşabilmek için bu tür bir proaktif yapının Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde kurulması önemli" şeklinde konuştu. 


Geri Dön