Elazığ’da 10 bin 694 ağır hasarlı bina yıkılıyor!
Elazığ'da 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ağır hasar gördüğü tespit edilen toplamda 10 bin 694 yapının yıkımına başlandı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar sonucunda şehir genelinde toplamda 10 bin 694 binanın ağır hasarlı olduğunun tespit edilmesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylanmasından sonra İl Özel İdaresi tarafından yıkım ihalesi yapıldı
Elazığ'da 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ağır hasar gördüğü tespit edilen toplamda 10 bin 694 yapının yıkımına başlandı.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar sonucunda şehir genelinde toplamda 10 bin 694 binanın ağır hasarlı olduğunun tespit edilmesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylanmasından sonra İl Özel İdaresi tarafından yıkım ihalesi yapıldı.
Yine verilen bilgiye göre, ağır hasarlı binaların müteahhit firmalar aracılığıyla yıkımına başlandı.
Vali Ömer Toraman, gazetecilere konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerden sonra acil yıkım kararı verilmiş olan toplamda 102 binanın yıkılarak enkazlarının kaldırıldığını hatırlatarak, daha sonra şehir genelinde hasar tespit çalışması yürütüldüğünü dile getirdi.
Ayrıca yaptığı açıklamada hasar tespit çalışmalarında önce geçici listelerinin askıya çıktığını, daha sonra alınan itirazların tek tek incelendiğini kaydeden Ömer Toraman, tespit edilen hasarlı binaların Bakanlık tarafından onaylandığını söyledi.
Açıklamasında "Elazığ'da 10 bin 694 binamız ağır hasarlı olarak kesinleşti, Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde yıkımları amacıyla süreçleri işletmeye başladık." diyen Ömer Toraman, tüm binaların yıkım ihalelerinin yapıldığını kaydetti.
Vali Ömer Toraman, ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapılarda vatandaşların oturmaması için elektrik ve doğal gaza gibi hizmetleri keserek konut sahiplerine tebliğ ettiklerini söyledi.
Açıklamasında çalışmaların bir an önce tamamlanması amacıyla vatandaşların yıkım sürecinde ekiplerle iş birliği içinde olmaları gerektiğini kaydeden Ömer Toraman, şunları söyledi: "Ağır hasarlı olan yapıların enkazlarını kaldırarak Elazığ'ın genel şekilde riskli yapı stokunu ortadan kaldırmış olacağız. Diğer bir taraftan depremlerden sonra kalıcı konutların yapım çalışmalarına süratle başlandı. Elazığ'da şu an için toplamda 8 bin 300 civarında konut planlamaları yapıldı. İnşallah bunlar hızlı bir biçimde inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilecek. Böylelikle Elazığ 2000 yılı öncesi yapı stokunu yenileme açısından Türkiye'de örnek şehirlerden bir tanesi haline gelecek."
Vali Ömer Toraman ayrıca yaptığı açıklamada yıkımları, ekiplerin çevreye zarar vermeden gerçekleştirmek amacıyla büyük gayret gösterdiklerini dile getirerek, "Enkazları dışarıdaki uygun hafriyat alanlarına taşıyıp, ayrıştırma gibi işlemleri orada yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle de vatandaşlardan çalışmaların olduğu bölgelerde kısa bir zaman için sabır talep ediyoruz. Kent merkezinde ağır hasarlı bütün betonarme yapıların yıkımlarını Elazığ Belediyesi iş birliği ile kısa zamanda tamamlayacağız." dedi.