06 / 05 / 2024

Elazığ'da bazı alanların tahliyesiyle ilgili 6 soru!

Elazığ'da bazı alanların tahliyesiyle ilgili 6 soru!

Elazığ Valiliğinin afet riski bulunan bazı alanların beş gün içerisinde tahliye edilmesi talebine ilişkin TBMM gündemine taşındı. CHP'li Erdem, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Elazığ Valiliğinin afet riski bulunan bazı alanların beş gün içerisinde tahliye edilmesi talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Erdem, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li Erdem, ''Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından gönderilen 31.01.2018 tarih ve 9224 sayılı yazıda, A bölgesi olarak gösterilen alanda bulunan 142 konut, 157 işyerinin ve B bölgesi olarak gösterilen alanda bulunan 121 konut, 40 işyeri, belediye binası, Kaymakamlık binası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası, halı saha, Maden Anadolu Lisesi, Milli Emlak binaları, özel idare binası, belediyeye ait 35 işyeri ve 15 konutun afet riski taşımayan başka bir alana nakledilmeleri gerektiği belirtilmiştir. Sonrasında Elazığ Valiliği tarafından 08.05.2019 tarihinde afet riski bulunan alanın 5 gün içerisinde tahliye edilmesi gerektiği belirtilmiştir'' diye konuştu.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem'in soruları:

1) Bu kadar kısa sürede binlerce kişiyi ilgilendiren taşınma işleminin mağduriyetlere sebep olacağını düşünmüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu hususta Bakanlığınızca nasıl bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz?

2) Yüzlerce konutu ve işyerini kapsayan ve afet riski taşıması sebebiyle acilen boşaltılması talep edilen alan hakkında bu zamana kadar neden bir çalışma yapılmamıştır?

3) Beş gün içerisinde tahliye edilmeyen söz konusu alanlarda elektrik, su vb. yerel hizmetler durdurulacak mıdır? Bu durum yer bulamayarak beş gün gibi kısa bir sürede taşınamayan vatandaşlarımızın çaresizliğini artırmaktan başka ne gibi fayda sağlamaktadır? Mağduriyet üstüne mağduriyet yaratan bu durum hakkında bakanlığınızın bir düzenlemesi olacak mıdır?

4) Mülk sahipleri ve kiracıların çaresizliğini gidermek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kriz masası oluşturmak gibi bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

5) Alternatif bir alan sunulmayarak kendi çaresizliklerine terk edilen binlerce kişinin yeni konut ve işyeri arayışlarına somut bir çözüm getirmek gibi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcutsa bu hususta vatandaşa acilen bir açıklama yapılması gerektiği hakkında tasarrufunuz nelerdir?

6) İlgili kurumlar ve üniversiteler tarafından hazırlanan raporlarda heyelanın tetikleyici unsurunun bölgede çalışmaya devam eden ve 2006 yılında özelleştirilen Bakır İşletmelerinden arta kalan cürufun firmaya ilgili kurumlar tarafından belirtilen stok alanlarına taşınması ve ilçe için risk teşkil eden alanlara stoklanması ve bu sebeple oluşan basınç dolayısıyla heyelanın meydana geldiği hususundaki görüşleriniz nelerdir? Doğruysa heyelan sebebiyle afet bölgesi haline gelen alandaki vatandaşların mağduriyetleri firma tarafından karşılanacak mıdır?
 


Geri Dön