28 / 04 / 2024

Elazığ'da ev kiraları düşecek mi?

Elazığ'da ev kiraları düşecek mi?

6,8 büyüklüğünde deprem yaşayan Elazığ’da birçok ev yıkıldı, birçoğu da hasar gördüğü için yıktırıldı. Evlerin yıkılmasıyla birlikte deprem mağduru vatandaşlar yüksek kiralardan şikayetçi.



Depremden sonra artan kira fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Albayrak, Elazığ’da insanların yüksek kiralar sebebiyle mağdur olduğunu belirtti. Albayrak, mart, nisan aylarında kiranın yüzde 45-50 civarında düşmesini beklediklerini dile getirdi. 

Doğru Haber'de yer alan habere göre; vatandaşların kiralık ev bulmakta zorlandıklarına dikkat çeken Albayrak, “Bugüne kadar kiralık evler bin TL iken iki bin TL oldu. Ev sahiplerinde de bir fırsatçılık oldu ancak onlar da daha sonra kendilerini düzelttiler.” diye konuştu. 

"Yüksek kira fiyatı biçen vatandaşların hiçbiri müşteri bulamayacak"

Şehirde yapılacak TOKİ'lerle birlikte kira fiyatlarının da düşeceğine vurgu yapan Albayrak, “Eğer beklediğimiz gibi giderse mart veya nisan aylarında yüzde 45-50 arasında bir düşüş bekliyoruz. Çünkü  TOKİ  Elazığ’da 20-30 bine yakın daire yapıyor. Onlar tamamlandıktan sonra insanlar kendi evine taşındığında kirası iki bin TL olan evlerin hepsi boşalacak ve bu evlerin sahipleri müşteri bulamayacaklar” dedi. 

"Ev fiyatlarının düşmesini beklemiyoruz"

Yüksek ev fiyatlarını da değerlendiren Albayrak, konut fiyatlarında yükseliş olmasının en büyük sebebini depremde yıkılan evlerin olmasıyla ilişkilendirdi. 

Albayrak, şunları kaydetti:

“Demirin fiyatının yükselmesi ve mobilya fiyatlarının yükselmesi ev fiyatlarını yükseltti. Demirin tonu 3 bin TL iken şu anda 4 bin 500 TL oldu. Bir diğer sebebi ise belediyenin yapı denetim fiyatlarını yükseltmesidir. Şu anda yapı denetimler de en az 10 bin TL para isteniyor. Önceden bir müteahhit bina yapacağı zaman tüm yapı denetimleri gezip birine karar verebiliyordu. Şu anda sistem atıyor ve sabit kılınmış fiyatların yükselmesi dairelerin fiyatlarına etki ediyor. Bu nedenle belediyenin yaptığı denetimlerde ve ruhsatlarda indirime gitmesi gerekiyor."

Albayrak, Elazığ’da satılık evlerin fiyatında bir düşüş beklemediklerine de belirtti. 

"En büyük sorunumuz korsan emlakçılar"

Muzdarip oldukları bir diğer konunun ise korsan emlakçılık olduğunun altını çizen Albayrak, şöyle konuştu:

“Biz bunları bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz ve bunların az bir ömrü kaldı. Çünkü bakanlık çalışma yapıyor, artık yetki belgesi çıkartıldı, o belge olmadan kimse emlakçılık yapamayacak. Örneğin bir kişi devlet dairesinde çalışıyorsa gidip ev alıp satıyor ve devlete herhangi bir katkısı olmuyor. Ama bizim emlakçı dükkânımız var; dükkânımızı açtığımız zaman devlete vergi de veriyoruz, stopajda veriyoruz, müşterileri götürmek için araç kullanıyoruz, bunun yakıtından devlet KDV alıyor, muhasebeciye para veriyoruz. Bu sayede devlete sürekli bir para akışı oluyor. Diğer taraftan kaçak emlakçıların ne muhasebecisi var ne kira veriyorlar ne de stopaj veriyorlar. Hükümetimizden isteğimiz kaçak emlakçıların önünü kesmesidir.”

Elazığ'da hasar gören konutların yenilenmesinde son durum ne?


Geri Dön